Xantalasma

Xantelasma (skrivs ibland även xanthelasma eller xantelasmata) är en vanlig hudåkomma, men få verkar veta vad de drabbats av. Sjukdomen, som är vanligare bland äldre än unga människor, kännetecknas av vita eller ljusgula fläckar och/eller utväxter i huden vid ögonen. De sitter ofta i undre och övre ögonlock och/eller i ögonvrån. Det börjar som ljusa fläckar, som sedan växer till sig genom att lagra kolesterol och bildar en form av tumörer. Tumörerna är helt ofarliga i sig, men de kan vara tecken på till exempel höga kolesterolvärden. Därför är det bra om den som har xantelasma, utöver att ta bort själva ansamlingarna, även kontrollerar sina blodfetter och levervärden. Man kan också ha genetiska förutsättningar för xantelasma.

Många människor upplever obehag på grund av sin xantelasma, man känner sig inte bekväm med de utväxter som huden utvecklar. Tycker de är fula och ibland obehagliga, de är dessutom svåra att dölja. Men medan någon kanske upplever xantelasma enbart som ett kosmetiskt problem, kan det för någon annan handla om att en tumör i exempelvis ett ögonlock växt sig så stor eller sitter på ett sätt så att den även påverkar synen.

Oavsett upplevelse och grad av xantelasma finns det idag hjälp att få. Xantelasma försvinner inte av sig självt, men vi har flera behandlingar att erbjuda dig som vill bli av med dina utväxter. Tre exempel är kemisk behandling, kirurgisk behandling och laserbehandling.

Vilken eller vilka behandlingar som är bäst för dig beror på hur din xantelasma är placerad och hur kraftig den är. Om du misstänker att du har xantelasma är det bra om du konsulterar läkare så snart som möjligt, eftersom utväxterna tenderar att växa till sig över tid.

En kemisk behandling av xantelasma fungerar som en kemisk peeling, då vi använder oss av syror för att skapa en naturlig avflagning av döda gamla hudceller från hudytan. När de gamla hudcellerna försvinner stimuleras kroppens egen produktion av nya hudceller, så att underliggande fräsch hud kan komma fram och ersätta de nyss avlägsnade hudcellerna. Vid xantelasma använder vi oss främst av en särskild syra som heter triklorättiksyra, eller TCA som den brukar förkortas. Syran hjälper hudcellerna i utväxterna att släppa genom att lösa upp det bindemedel som dels fäster cellerna vid varandra dels fäster dem vid hudytan. Den nya huden innehåller inte kolesterol som den gamla, så det är hudens egen förmåga till nybildning som hjälper dig att successivt bli av med xantelasman.

En kemisk borttagning av xantelasma kräver oftast upprepade behandlingar. Hur många behandlingar du behöver för att nå önskat resultat beror på hur mycket xantelasma du har, hur stora utväxterna är och hur stor skillnad du vill se.

Det vanligaste sättet att ta bort xantelasma är att operera bort den på kirurgisk väg. Då avlägsnar vi hudförändringen genom att skära bort den, oftast kan vi ta bort hela på en gång. Därefter syr vi ihop huden igen, med en mycket tunn tråd. Innan vi syr ihop så bränner vi utsatta blodkärl med en tunn elektrisk nål, för att stoppa eventuella blödningar. Stygnen tar vi sedan bort efter några dagar.

Ytterligare en väg att gå är ljusbehandling med laser. Vid en laserbehandling mot xantelasma använder vi en särskild laser, Erbium Yag (som även brukar förkortas Er-Yag eller Er:Yag), för att ta bort utväxterna. Er:Yag är en kraftfull laser med så kallad smalspektrig laserteknik, vilket innebär att den använder ljus med en enda våglängd. Tekniken ger koncentrerad effekt och precision – och en specifik förmåga att arbeta på djupet. Behandlingen hjälper huden att bilda nya hudceller, som inte innehåller kolesterol och som kan stöta bort de gamla skadade cellerna.

En laserbehandling går relativt fort, även om det naturligtvis beror på vad som ska behandlas. Du kan räkna med att en behandling tar cirka en halvtimme. Hur många behandlingar du behöver för att nå önskat resultat är omöjligt att säga generellt. Det beror på vad som ska behandlas, hur dina förutsättningar ser ut och hur stor skillnad du vill se. Många känner sig helt nöjda efter en behandling. Andra kan behöva eller välja att göra fler.

Vilken eller vilka behandlingar som passar dig bäst kommer vi fram till gemensamt. På Estetiskt Hudläkarcentrum börjar vi alltid med en konsultation, innan vi lägger upp en behandlingsplan. Under konsultationen går vi igenom dina önskemål, behov och förutsättningar. Ibland blir det besök hos både läkare och hudterapeut. Att utifrån förutsättningarna säkerställa mest effektiva och bästa behandling är en av flera viktiga anledningar att alltid vända sig till legitimerade och väl auktoriserade behandlare. Det är väsentligt att veta exakt vilken typ av utväxter det handlar om innan man påbörjar någon form av behandling. Här arbetar hudterapeuter och läkare sida vid sida, vilket gör kontakten mellan oss mycket enkel och effektiv.