Venös sjö

Hudförändringar kan se ut på många sätt och det finns olika orsaker till att de uppstår. Om du har drabbats av något som ser ut som ett blåmärke eller en blodblåsa på till exempel läppen, har du förmodligen drabbats av en venös sjö. Venösa sjöar, som ibland även går under det engelska namnet ”venous lakes”, uppstår plötsligt och beror på att blodkärl vidgar sig och bildar ett litet ”rum” fyllt med blod. De visar sig oftast på läppar, men också på öron och i övriga ansiktet. Ibland även på halsen. En venös sjö kan bli upp till cirka en centimeter i diameter, den har en slät yta och är ibland lite utstående.

Venösa sjöar är helt ofarliga och man behöver inte ta bort dem. De känns normalt inte alls, men kan göra ordentligt ont eller börja blöda kraftigt om man till exempel råkar bita i den eller om den utsätts för slag och/eller om den går sönder. Många upplever dock den mörka förändringen som kosmetiskt störande, en del tycker ibland också att den kan se lite läskig ut, och vill ta bort dem. Idag är det rätt enkelt gjort.

Två exempel på effektiva behandlingar för att ta bort venösa sjöar är ljusbehandlingar med Nd:Yag eller IPL. Vi kan också skära bort venösa sjöar på kirurgisk väg, men eftersom det innebär relativt stor risk för ärrbildning så rekommenderar vi hellre ljusbehandlingar. Vilken metod som är bäst för dig beror på vilken hudtyp du har, hur stor din venösa sjö är och hur den är placerad.

Innan man påbörjar någon form av behandling är det avgörande att veta exakt vilken typ av hudförändringar det handlar om. På Estetiskt Hudläkarcentrum träffar du därför alltid först en läkare som bedömer din hudförändring, för att säkerställa att det inte rör sig om någon typ av hudcancer. Vid minsta tveksamhet skickar vi alltid prover till analys. Ta aldrig bort hudförändringar själv.

När vi laserbehandlar venösa sjöar använder vi en särskild laser, Neodynium Yag (som även brukar förkortas Nd-Yag eller Nd:Yag). Nd:Yag är en så kallad smalspektrig laserteknik, vilket innebär att den använder ljus med en enda våglängd (1 064 nm). Tekniken ger en specifik förmåga att arbeta på djupet. Nd:Yag har också fördelen att vi kan behandla mörk hud. I grunden går en laserbehandling ut på att omvandla ljusenergi till värmeenergi, värmen använder vi sedan till att förstöra proteinet i blodkärlens väggar så att de drar ihop sig och sedan på naturlig väg kan ”städas” bort av kroppen.

Ytterligare en sorts ljusbehandling är IPL , eller intensivt pulserande ljus som förkortningen står för. Till skillnad från den smalspektriga lasern är IPL ett så kallat bredspektrigt ljus (består av ljus med flera våglängder). Tekniken, som är en vidareutveckling av lasern, har gjort det möjligt att skapa högintensivt ljus med olika våglängder för både medicinska och kosmetiska behandlingar av hud. Medan laserns effekt och precision ger en specifik förmåga att arbeta på djupet, ger IPL helt andra möjligheter att bearbeta hudens ytskikt.