Talgkörtelförstoringar

Talgkörtelförstoringar är mycket vanligt. Utväxterna brukar vara hudfärgade, men är ibland något ljusare, och vanligtvis mellan 1 och 5 millimeter stora. De uppstår ofta i pannan, på näsan eller på kinderna och är helt ofarliga. Många känner sig dock obekväma med utväxterna, tycker att de är kosmetiskt störande och kanske svåra att dölja – och vill ta bort dem. Idag är det rätt enkelt gjort.

Det finns flera möjliga orsaker till att man får talgkörtelförstoringar. Hormonförändringar kan till exempel spela roll, det är vanligt att de här formerna av talgkörtelförstoringar uppstår i 40-årsåldern när hormonnivåerna i kroppen minskar. Man kan även ha genetiska förutsättningar för att få förstorade talgkörtlar. Risken att drabbas ökar också för personer som har känslig hud och/eller som lider av till exempel acne eller rosacea.

Det finns olika typer av talgkörtelförstoringar. Två vanliga är talgkörtelhyperplasi (sebaceös hyperplasi) och talgkörtelhypertrofi (sebaceös hypertrofi). Ett par andra är Aterom (skrivs ibland även atherom) och rinofyma (även rinophyma), men de är av mer medicinsk karaktär och behandling sker därför ofta inom ramen för landstingsfinansierad vård vid vår systerorganisation Diagnostiskt Centrum Hud. Instängd talg kan även resultera i små vita knottror som kallas milier.

Hyperplasier uppstår när vävnad växer till sig på ett ställe på grund av att antalet celler ökar. Kroppen börjar helt enkelt att producera fler celler än vanligt. Till skillnad från hyperplasins cellökning uppstår en hypertrofi på grund av att cellerna i stället ökar i storlek. Cellerna blir alltså inte fler, men större.

Milier är i stället ljusa små knottror, inte mer än mellan 0,5 och 2 millimeter, som gärna dyker upp runt ögonen eller i pannan. De sitter synligt under huden och många tror att man kan klämma ut dem som pormaskar, men det kan man inte eftersom de inte har någon ”utgång” som porer har. Knottrorna är en form av små cystor, de är fyllda med talg och/eller keratin och mycket hårda.

På samma sätt som det finns flera sorters talgkörtelförstoringar, finns det också olika behandlingsmetoder för att ta bort dem. Några exempel är kirurgisk behandling (då vi skär bort och syr ihop), diatermi (värmeteknik) och Er:Yag  (laserteknik). Vilken metod som är bäst för dig beror på vilken typ av talgkörtelförstoring du har, hur många de är, om de är stora eller små och hur de är placerade. Alla behandlingarna hjälper huden att bilda nya hudceller som kan stöta bort de gamla skadade cellerna. Med de skadade cellerna försvinner också utväxterna. För att ta bort milier kan vi exempelvis använda laser eller öppna upp huden med hjälp av en så kallad lancett.

Den här typen utväxter är relativt lätta att ta bort. Tyvärr är det ganska vanligt med återfall, men återkommande hudförändringar går ju också att ta bort.

Ett vanligt sätt att ta bort talgkörtelförstoringar är att operera bort dem på kirurgisk väg. Då avlägsnar vi hudförändringen genom att skära bort den, oftast kan vi ta bort hela på en gång. Därefter syr vi ihop huden igen, med en mycket tunn tråd. Innan vi syr ihop så bränner vi utsatta blodkärl med en tunn elektrisk nål, för att stoppa eventuella blödningar. Stygnen tar vi sedan bort efter några dagar.

Ytterligare en väg att gå är ljusbehandling med laser. Vid en laserbehandling mot talgkörtelförstoringar använder vi en särskild laser, Erbium Yag (som även brukar förkortas Er-Yag eller Er:Yag), för att ta bort utväxterna. Er:Yag är en kraftfull laser med så kallad smalspektrig laserteknik, vilket innebär att den använder ljus med en enda våglängd. Tekniken ger koncentrerad effekt och precision – och en specifik förmåga att arbeta på djupet. Behandlingen hjälper huden att bilda nya hudceller, som kan ersätta de gamla skadade. De nyproducerade cellerna innehåller inte samma problem med överproduktion eller cellförstoring som de gamla cellerna.

En laserbehandling går relativt fort, även om det naturligtvis beror på vad som ska behandlas. Du kan räkna med att en behandling tar cirka en halvtimme. Hur många behandlingar du behöver för att nå önskat resultat är omöjligt att säga generellt. Det beror på hur dina förutsättningar ser ut och hur stor skillnad du vill se. Många känner sig helt nöjda efter en behandling, andra kan välja att göra fler.

Vilken eller vilka behandlingar som passar dig bäst kommer vi fram till gemensamt. På Estetiskt hudläkarcentrum börjar vi alltid med en konsultation, innan vi lägger upp en behandlingsplan. Under konsultationen går vi igenom dina önskemål, behov och förutsättningar. Det är avgörande att veta exakt vilken typ av hudförändring det handlar om innan man påbörjar någon form av behandling. Att utifrån förutsättningarna säkerställa mest effektiva och bästa behandling är en av flera viktiga anledningar att alltid vända sig till legitimerade och väl auktoriserade behandlare. Hos oss arbetar hudterapeuter och läkare sida vid sida, vilket gör kontakten mellan oss mycket enkel och effektiv.