Striae/Hudbristningar

Ett annat ord för striae är hudbristning, eller strechmark som det ibland också kallas. Bristningar är mycket vanligt och brukar drabba både kvinnor och män någon gång i livet. Man kan likna dem vid en sorts ärr i överhuden. De är i sig helt ofarliga, men vissa upplever dem kosmetiskt störande och de påverkar självkänslan negativt. Även om det är svårt att till hundra procent bli av med hudbristningar, så kan vi idag erbjuda mycket effektiva behandlingar för att reducera dem.

Det finns flera möjliga orsaker till att man får bristningar, som beror på att huden växer mer och tänjs ut snabbare än elasticiteten i hudens undre lager klarar att hantera. Huden hinner helt enkelt inte bilda ny vävnad tillräckligt fort. Det är till exempel vanligt att de uppstår då ungdomar växer fort i puberteten, under graviditet, vid viktökning eller då muskelmassan ökar fort vid hårdare styrketräning. Man kan ha genetiska förutsättningar för att få striae. Även vissa sjukdomar och viss medicinering, som kraftig användning av kortison, kan bidra till bristningar. Risken att drabbas ökar också för personer som har känslig hud och/eller som lider av till exempel acne eller rosacea.

Bristningar kan ha olika färg, vanligast är att de är röda (striae rubra) eller vita (striae alba). Vilken färg de har beror på var i huden de uppstått och hur gamla de är. De börjar som röda streck, för att sedan blekna med tiden.

Om du har bristningar som du vill göra något åt är det bra om du konsulterar läkare så snart som möjligt, eftersom det är de tidiga röda bristningarna som svarar bäst på behandling. Det är helt enkelt lättare att snabbare få ett bättre resultat innan de övergått till att bli ljusa ”ärr”.

Vi har flera behandlingar att erbjuda dig som vill få bort dina bristningar i huden och återta en jämnare hudstruktur och hudton. Två exempel är fraktionerad laserbehandling (Er:Yag) och radiofrekvensbehandling (eTwo). Vi erbjuder också olika injektionsbehandlingar (som mesoterapi eller injektioner med hyaluronsyra) och behandlingar med mikronålar. Vilken metod som är bäst för dig beror på vilken typ av hud och bristningar du har, hur många och stora de är och hur de är placerade. Ibland är en kombination av behandlingar det mest effektiva.

Alla behandlingarna bidrar till att stimulera kroppens naturliga produktion av ny hud, kollagen och elastin. När nya hudceller ersätter gamla skadade celler reduceras också bristningarna, eftersom den nya huden är mer elastisk och inte lider av samma förändringar som den gamla.

Ett effektivt sätt att jämna ut hudens struktur och ton är ljusbehandling med fraktionerad laser, som bland annat stimulerar kroppens naturliga produktion av kollagen och ny hud. Vid en laserbehandling mot hudbristningar använder vi en särskild laser, Erbium Yag (som även brukar förkortas Er-Yag eller Er:Yag). Er:Yag är en kraftfull laser med så kallad smalspektrig laserteknik, vilket innebär att den använder ljus med en enda våglängd. Tekniken ger koncentrerad effekt och precision – och en specifik förmåga att arbeta punktvis på djupet.

I grunden går en laserbehandling ut på att omvandla ljusenergi till värmeenergi, värmen använder vi sedan till att förånga den vävnad som kroppen ska få hjälp att ”städa” bort. Genom att skapa en kontrollerad skada i vävnaderna som ska behandlas får vi huden att bilda nya hudceller, som kan stöta bort de gamla skadade cellerna.

Med eTwo radiofrekvensbehandling kan vi behandla dina bristningar – och ge dig föryngring och uppstramning av huden på köpet. eTwo är det allra senaste inom radiofrekvensbehandling och Estetiskt Hudläkarcentrum har fått äran att vara den första kliniken i Sverige som kan erbjuda den. Behandlingen bygger på en unik kombination av två olika tekniker, bipolär radiofrekvens och infraröd strålning, som gör behandlingen mycket effektiv och anpassningsbar. Huden blir mjukare, slätare ochfår en helt ny lyster. Resultatet är synligt, konvalescensen liten och effekten kliniskt dokumenterad och godkänd av amerikanska FDA (Food and Drug Administration).

Till skillnad från en laserbehandling, då vi omvandlar ljus till värme, innebär radiofrekvenstekniken att vi i stället omvandlar radiovågor till värme. En fördel med radiovågor är att tekniken kan användas oavsett hudfärg, hudtyp, kön, ålder och årstid.

Vilken eller vilka behandlingar som passar dig bäst kommer vi fram till gemensamt. På Estetiskt hudläkarcentrum börjar vi alltid med en konsultation, innan vi lägger upp en behandlingsplan. Under konsultationen går vi igenom dina önskemål, behov och förutsättningar.