Stora porer

Hos en del vidgar sig porerna mer än hos andra. Stora porer visar sig oftast i mitten av ansiktet, vanligast på näsa och kinder, men även i pannan. Många upplever sina förstorade porer som kratrar. Man känner sig obekväm med ”de stora” hålen, tycker att de är kosmetiskt störande och kanske svåra att dölja, och inte sällan har man provat ”allt” för att göra något åt dem. Vassle, honung, citron, vinäger, äpple, yoghurt, mandlar, alger, ägg, mjölk, lera och majonnäs är bara några av alla de huskurer som mängder av människor kämpar med varje dag för att få porerna att dra sig samman.

Det kan vara svårt att komma tillrätta med vidgade porer, men idag finns flera behandlingar som effektivt hjälper oss att uppnå stora förändringar.

Det finns flera möjliga orsaker till att man får grova porer. Miljö och klimat kan till exempel spela roll, liksom matsmältning och kost. Stress, hormonella förändringar och vissa hudvårdsprodukter kan vara andra faktorer – och det är vanligt att porernas storlek ökar med stigande ålder. När huden förlorar sin elasticitet och fasthet blir det svårare för den att strama upp sig och”hålla ihop” sig vid poröppningarna. Man kan även ha genetiska förutsättningar för förstorade porer. Dessutom ökar risken att drabbas för personer som lider av sjukdomar som acne eller rosacea och/eller som har en fetare hudtyp. Fet hy producerar nämligen mer talg än torr hud, vilket kan bidra till mer vidgade porer. Å andra sidan har fetare hud ofta både mindre rynkor än torr hud och ett starkare skydd mot yttre skadliga faktorer.

Vi har flera behandlingar att erbjuda dig som vill få till en jämnare hudstruktur med mindre porer. Några exempel är olika ljusbehandlingar som Clear+Brilliant, Er:Yag och IPL. Vi erbjuder också peeling och behandlingar med mikronålar. Vilken metod som är bäst för dig beror på vilken hudtyp du har, hur många och stora dina porer är och hur de är placerade.

Alla behandlingarna bidrar till att stimulera kroppens naturliga hud- och kollagenproduktion. När mängden kollagen i huden ökar och nya hudceller ersätter gamla skadade celler, som inte orkar ”hållaihop” porernas väggar, då reduceras också porernas storlek. Eftersom den nybildade huden är fastare, slätare och mer elastisk.

Ett effektivt sätt att jämna ut hudens struktur och minska storleken på porerna är Clear+Brilliant, en fraktionerande och mycket mild laserbehandling som bland annat stimulerar kroppens naturliga produktion av kollagen. Med Clear+Brilliant, som är godkänt av amerikanska FDA (Food and Drug Administration), kan vi reducera storleken på porerna med 40 %. Clear+Brilliant hjälper till inte bara till att förminska porer – behandlingen bidrar också till att föryngra huden och jämna ut hudtonen. Huden blir mjuk och får en helt ny lyster. Oavsett hudfärg, hudtyp, kön, ålder och årstid.

En annan laserteknik vi erbjuder är Erbium Yag (förkortas ofta även Er-Yag eller Er:Yag) Er:Yag är en mer kraftfull laser som bygger på så kallad smalspektrig laserteknik, vilket innebär att den består avljus med bara en våglängd. Tekniken ger koncentrerad effekt och precision – och en specifik förmåga att arbeta punktvis på djupet.

Ytterligare en sorts ljusbehandling är IPL , eller intensivt pulserande ljus som förkortningen står för. Till skillnad från den smalspektriga lasern är IPL ett så kallat bredspektrigt ljus (består av ljus med flera våglängder). Tekniken, som är en vidareutveckling av lasern, har gjort det möjligt att skapa högintensivt ljus med olika våglängder för både medicinska och kosmetiska behandlingar av hud. Medan laserns effekt och precision ger en specifik förmåga att arbeta på djupet, ger IPL helt andra möjligheter att bearbeta hudens ytskikt.

Mikronålsbehandlingar med Dermapen är ännu en, mer mekanisk, väg att gå. Till skillnad från en vanlig penna så består toppen i en Dermapen av ett munstycke med tolv stycken extremt tunna nålar, som mycket fort skapar mängder av mikroskopiska hål och kanaler ner i huden. Behandlingen hjälper huden att stärka sig själv igen, förminska porerna och förbättra strukturen. Precis som vid ljusbehandlingar kan en behandling med Dermapen dessutom bidra till att bromsa ålderstecken och jämna ut pigment. Dermapen är också så exakt att vi kan behandla även känsliga områden – som hud vid ögon, ögonlock och andra känsliga partier. Mikronålsbehandlingen kan också göras oavsett hudtyp, hudfärg, kön, ålder och årstid.

Med peeling avlägsnar vi döda hudceller från hudytan så att underliggande fräsch hud kan komma fram och ersätta de nyss avlägsnade hudcellerna. Vi kan till exempel använda oss av den klassiska mekaniska peelingen, då vi använder olika material för att slipa bort huddefekter, eller det som kallas kemisk peeling, då vi använder oss av olika syror för att skapa en naturlig avflagning. När de gamla hudcellerna försvinner stimuleras kroppens egen produktion av nya hudceller.

Vilken eller vilka behandlingar som passar dig bäst kommer vi fram till gemensamt. På Estetiskt hudläkarcentrum börjar vi alltid med en konsultation, innan vi lägger upp en behandlingsplan. Under konsultationen går vi igenom dina önskemål, behov och förutsättningar. Ibland blir det både besök hos läkare och hudterapeut.

Att utifrån förutsättningarna säkerställa mest effektiva och bästa behandling är en av flera viktiga anledningar att alltid vända sig till legitimerade och väl auktoriserade behandlare. Här arbetar hudterapeuter och läkare sida vid sida, vilket gör kontakten mellan oss mycket enkel och effektiv.

När det gäller högteknologisk medicinsk utrustning samarbetar Estetiskt Hudläkarcentrum enbart med etablerade och kända företag som Scanex Medical Systems och Derma Promedical. De tekniska lösningar vi använder är alltid kliniskt testade och väl beprövade – som laser- och IPL-system från företag som Ellipse, Fotona och Solta Medical. Du kan läsa mer om dem och deras produkter på www.scanex.se, www.ellipse.com, www.fotona.com och www.solta.com/home