Solskador

Solen ligger bakom en mycket stor del av hudens åldrande. En vanlig effekt av solens strålar är att människor får mörkare pigmentfläckar, man brukar tala om solskador eller ålderfläckar.

Vi har flera behandlingar att erbjuda dig som vill återta en jämnare och fräsch hudton. Vid behandling med laser eller IPL använder vi till exempel ljus för att stimulera huden på djupet, så att den bildar nya hudceller och kan stöta bort de gamla skadade cellerna. Med de skadade cellerna försvinner också fläckarna.

En bonus vid ljusbehandling är att den också stimulerar kroppens egen nyproduktion av kollagen, de proteiner som hjälper till att hålla bland annat huden vital, spänstig och mjuk.

När vi talar om laser och IPL talar vi om ljus, men det finns skillnader mellan dem. Laser består till exempel av ett ljus med bara en våglängd, medan IPL (som är en vidareutveckling av lasern) är ett så kallat bredspektrigt ljus som består av ljus med flera våglängder. Samtidigt som laserns effekt och precision ger en specifik förmåga att arbeta på djupet, ger IPL helt andra möjligheter att bearbeta hudens ytskikt. Förkortningen IPL står för intensivt pulserande ljus, en teknik som gjort det möjligt att skapa högintensivt ljus med olika våglängder för medicinska och kosmetiska behandlingar av hud.

Med hjälp av ljuset (från laser och/eller IPL) värmer vi på ett kontrollerat sätt upp hudens vävnader och kan på så sätt påverka såväl hudens struktur och färg som hårväxt. Vilken sorts ljus och vilka våglängder, filtreringar och hastigheter man väljer att använda beror på typ av hud, vad man vill behandla och vilka resultat man vill uppnå. Oavsett sort och våglängd är ljuset mycket koncentrerat och behandlingarna sker under kort tid.

För att en ljusbehandling mot överpigmentering ska fungera behöver vi kunna styra ljuset till ett ämne i kroppen som kan absorbera ljuset och omvandla det till värme, exempel på två sådana ämnen är melanin och vatten. Det är genom att välja våglängd på ljuset som vi kan styra exakt vad det ska söka sig till.

Melanin, eller pigment som det också kallas, finns på många ställen i kroppen. I hudsammanhang handlar det dock främst om de pigment som vi förknippar med hud- och hårfärg. Mest melanin finns i överhuden, där det har som funktion att skydda huden från solens skadliga strålar. Människor med mörk hud har mer melanin än människor med ljus hud. Vid solbränna ökar mängden melanin och färgar huden brun. Det är när melaninet ”klumpar ihop sig” som de mörkare pigmentfläckarna bildas.

För att utföra behandlingen behöver vi kunna rikta korta stötar av ljus mot huden, som absorberas av melaninet i fläckarna. Eftersom ljuset tas upp av hudens pigment är det viktigt att undvika solbränna (sol, solarium eller brun-utan-sol-krämer) inför behandlingen. Minst 30 dagar före behandling bör du därför undvika alla former av exponering och eventuell medicinering som kan påverka hudens pigmentering och solkänslighet.

Det brukar inte behövas någon bedövning vid den här typen av behandling. Men om du vet att du är särskilt smärtkänslig kan du någon timme innan behandling ta en eller två värktabletter med paracetamol, som Alvedon eller Panodil (ät ingenting som innehåller acetylsalicylsyra), eller smörja med lokal bedövningskräm som du hittar på apotek.

Under själva behandlingen riktar vi korta och koncentrerade ljuspulser mot huden genom ett prisma av glas, som vi för över hudytan. Innan vi påbörjar själva ljusbehandlingen applicerar vi en lätt gel på huden, för att säkerställa bra optisk kontakt mellan hud och prisma. Eftersom även ögat innehåller pigment, precis som huden, får du också skyddsglasögon att ha på dig under behandlingen. Vi vill inte att ljuset ska riskera att påverka ögonen.

Ljusets våglängder är exakt filtrerade för att söka sig till melaninet (pigmentet) i fläckarna, där det omvandlas till värme och förstör de delar av cellen där melaninet är lagrat. Antingen genom att torka ut vattnet i huden vid fläcken som skrumpnar (laser) eller genom att förstöra bindningarna mellan pigmentcellerna som ”klumpat” ihop sig (IPL). Oavsett vilket ljus som används så får behandlingen kroppen att självmant börja producera ny hud och stöta bort den gamla ”missfärgade” huden.

Att ta bort pigmentfläckar går relativt fort. En hel ansiktsbehandling tar till exempel mindre än 20 minuter. Hur många behandlingar du behöver för att nå önskat resultat beror på mängden överpigmenterade områden och hur stor skillnad du vill se. Många känner sig helt nöjda efter en eller två behandlingar. Andra känner att de behöver fler och väljer kanske att göra upp till fyra behandlingar.

De flesta beskriver behandlingen som smärtfri, att ljusstötarna känns ungefär som små snärtar av en gummisnodd följt av en känsla av värme. Ungefär som efter en solig sommardag på stranden.

Efter behandlingen kan du bli lite svullen. Många upplever att de också ser lite ”smutsiga” ut och att fläckarna blivit ännu mörkare och mer framträdande ut än innan behandlingen, men det beror bara på att behandlingen har fungerat som tänkt. Kroppen bildar ny hud underifrån och den nya huden ”pressar” då upp den gamla huden och de tidigare fläckarna mot ytan. Så snart det finns ny frisk hud på plats så kommer den gamla att släppa taget.

Efter behandlingen bör du undvika att exponeras av sol (och annat som kan påverka pigmenten) i minst 30 dagar. Använd solskyddsfaktor (minst SPF 30) om du inte kan undvika solexponering.

Om du vill underhålla din jämnare hudton kan du vid behov välja att göra en eller ett par behandlingar om året.

Nej, alla kan inte behandlas med den här metoden. Vi behandlar till exempel inte gravida. Vi vill inte heller att du nyligen har påverkat din pigmentering genom att ha solat eller använt brun-utan-sol-produkter, att du använder medicin som gör huden ljuskänslig eller att du äter blodförtunnande mediciner före behandling.

Mest effektiv är behandlingarna på patienter med ljus hud utan solbränna. Då är kontrasten mellan färgen på huden och de pigmenterade fläckarna som störst, vilket gör behandlingen enklare. Mörk hud är, till skillnad från vad många ofta tror, mer känslig för den här typen av ljusbehandlingar än ljus hud. Det beror på att ljuset tas upp av hudens pigment, som omvandlar det till värme. Och eftersom mörkhud innehåller
mer pigment än ljus ökar risken för brännskador. En av flera viktiga anledningar att alltid vända sig till legitimerade och väl auktoriserade behandlare.

Alla fläckar bör inte heller ljusbehandlas. Vid minsta tveksamhet bör läkare alltid undersöka vilken typ av fläck det handlar om. På Estetiskt Hudläkarcentrum arbetar hudterapeuter och läkare sida vid sida, vilket gör kontakten mellan oss mycket enkel och effektiv.

För dig vars hud inte passar för ljusbehandling finns andra vägar att välja, som kemisk peeling eller mikronålsbehandling.

Kemisk peeling är ett samlingsnamn för behandlingar med olika syror som läggs på huden för att avlägsna orenheter och gamla hudceller. En effektiv och skonsam behandlingsmetod för att reducera pigmentförändringar, fräscha upp och/eller föryngra huden. Behandlingen finns i olika styrkor, vilken styrka man väljer beror på hudtyp och vilket resultat man vill uppnå.

Dermapen heter vår kollagenstimulerande mikronålsbehandling, som förbättrar och föryngrar hudens struktur samtidigt som den jämnar ut hudtonen. Dermapens kollagenstimulerande effekt kan jämföras med laserbehandlingens, men utan samma biverkningar och med minimal återhämtningstid.

När det gäller högteknologisk medicinsk utrustning samarbetar Estetiskt Hudläkarcentrum enbart med etablerade och kända företag som Scanex Medical Systems och Derma Promedical. De tekniska lösningar vi använder är alltid kliniskt testade och väl beprövade – som laser- och IPL-system från företag som Ellipse, Fotona och Solta Medical. Du kan läsa mer om dem och deras produkter på www.scanex.se, www.ellipse.com, www.fotona.com och www.solta.com/home.

Före och efter