Rosacea

Rosacea är en kronisk och mycket vanlig hudsjukdom, upp till tio procent av skandinaverna har någon form av rosacea, som oftast drabbar vuxna människor som hunnit fylla 30 år. Sjukdomen skapar ett inflammatoriskt tillstånd i huden och kallas ibland även ”vuxenacne”.

Det finns många olika former av rosacea men några av de vanligaste symtomen är blossande kinder, knottror, ytliga blodkärl och acneliknande utslag. Om du misstänker att du har rosacea bör du initialt se till att få en diagnos och eventuell medicinsk behandling, sjukdomen kan riskera att förvärras över tid. För den som redan har en diagnos och upplever behandlingsresistens erbjuder vi också möjligheten att prova ljusbehandling med laser alternativt IPL, för att optimera effekten.

Rosacea kan vara mycket besvärande. Idag finns dock bra hjälp att få. Genom att minska mängden blodkärl kan man minska möjligheten för symtomen att uppstå. En effektiv behandling mot rosacea är därför behandling med IPL, då vi använder ljus för att för att ta bort eller reducera ytliga kärl i ansiktet.

En bonus vid ljusbehandling är att den också stimulerar huden på djupet och ökar kroppens nyproduktion av kollagen, de proteiner som hjälper till att hålla bland annat huden vital, spänstig och mjuk.

Förkortningen IPL står för intensivt pulserande ljus, en vidareutvecklad laserteknik där ljus med olika våglängder möjliggjort nya medicinska och kosmetiska behandlingar av hud. Till skillnad från den smalspektriga lasern är IPL ett så kallat bredspektrigt ljus med flera våglängder, vilket ger helt andra möjligheter att bearbeta hudens ytskikt.

Med hjälp av ljuset värmer vi på ett kontrollerat sätt upp hudens vävnader och kan på så sätt påverka såväl hudens struktur och färg som hårväxt. Vilken sorts ljus och vilka våglängder, filtreringar och hastigheter man väljer att använda beror på typ av hud, vad man vill behandla och vilka resultat man vill uppnå. Oavsett sort och våglängd är ljuset mycket koncentrerat och behandlingarna sker under kort tid.

För att en ljusbehandling mot rosacea ska fungera behöver vi kunna styra ljuset till ett ämne i kroppen som kan absorbera ljuset och omvandla det till värme, ett exempel på ett sådant ämne är hemoglobin. Hemoglobin är ett protein i våra röda blodkroppar och innehåller det pigment som färgar blodet rött. Ljuset absorberas dock inte bara av hemoglobinet i blodkärlen utan tas även tas upp av hudens pigment, därför är det viktigt att undvika solbränna (sol, solarium eller brun-utan-sol-krämer) inför behandlingen. Minst 30dagar före behandling bör du därför undvika alla former av exponering och eventuell medicinering som kan påverka hudens pigmentering och solkänslighet.

Det brukar inte behövas någon bedövning vid den här typen av behandling. Men om du vet att du är särskilt smärtkänslig kan du någon timme innan behandling ta en eller två värktabletter med paracetamol, som Alvedon eller Panodil (ät ingenting som innehåller acetylsalicylsyra), eller smörja med lokal bedövningskräm som du hittar på apotek.

Under själva behandlingen riktar vi korta och koncentrerade ljuspulser mot huden genom ett prisma av glas, som vi för över hudytan. Innan vi påbörjar själva ljusbehandlingen applicerar vi en lätt gel på huden, för att säkerställa bra optisk kontakt mellan hud och prisma. Eftersom även ögat innehåller pigment, precis som huden, får du också skyddsglasögon att ha på dig under behandlingen. Vi vill inte att ljuset ska riskera att påverka ögonen.

Ljusets våglängder är exakt filtrerade för att söka sig till hemoglobinet i blodkärlen som ska tas bort. I hemoglobinet omvandlas ljuset till värme som förstör proteinet i kärlväggen och får kärlet att dra ihop sig och sedan försvinna.

Att ljusbehandla rosacea går relativt fort, du kan räkna med att en behandling tar cirka 20 minuter. Hur många behandlingar du behöver för att nå önskat resultat beror på mängden blodkärl, hur de är placerade och hur stor skillnad du vill se. Ett vanligt behandlingsförlopp omfattar mellan en och tre behandlingar, med cirka en månads mellanrum. Kärlen försvinner gradvis efter behandlingen.

De flesta beskriver behandlingen som smärtfri, att ljusstötarna känns ungefär som små snärtar av en gummisnodd följt av en känsla av värme. Ungefär som efter en solig sommardag på stranden.

Efter ljusbehandlingen kan du bli lite svullen och/eller uppleva viss rodnad i huden. Generellt krävs ingen eftervård, men några tycker att det kan kännas skönt att lägga en sval kompress i ansiktet direkt efter behandlingen.

Eftersom ljuset tas upp av pigment i både hud och hår bör du undvika att exponeras av sol (och annat som kan påverka pigmenten) i minst 30 dagar även efter behandlingen. Använd solskyddsfaktor (minst SPF 30) om du inte kan undvika solexponering.

När det gäller högteknologisk medicinsk utrustning samarbetar Estetiskt Hudläkarcentrum enbart med etablerade och kända företag som Scanex Medical Systems och Derma Promedical. De tekniska lösningar vi använder är alltid kliniskt testade och väl beprövade – som laser- och IPL-system från företag som Ellipse, Fotona och Solta Medical. Du kan läsa mer om dem och deras produkter på www.scanex.se, www.ellipse.com, www.fotona.com och www.solta.com/home.

Nej, alla kan inte behandlas med den här metoden. Mest effektiv är behandlingen på personer med ljus hud utan solbränna. Då är kontrasten mellan färgen på huden och de fina blodkärlen som störst, vilket gör behandlingen enklare.

Vi behandlar inte gravida. Vi vill inte heller att du nyligen har påverkat din pigmentering genom att ha solat eller använt brun-utan-sol-produkter, att du använder medicin som gör huden ljuskänslig eller att du äter blodförtunnande mediciner före behandling.

Några andra restriktioner vad gäller behandlingsområden eller hudtyp finns nog egentliga inte. Det kan dock vara bra att veta att mörk hud, till skillnad från vad många ofta tror, är mer känslig för den här typen av ljusbehandlingar än ljus hud. Det beror på att ljuset tas upp av hudens pigment, som omvandlar det till värme. Och eftersom mörk hud innehåller mer pigment än ljus ökar risken för brännskador. En av flera viktiga anledningar att alltid vända sig till legitimerade och väl auktoriserade behandlare.