Peeling

Dags för en liten uppfräschning? Vill du bli av med gamla ärr? Eller känner du mest att det är dags att ta itu med tidiga tecken på åldrande?

Med peeling, eller exfoliering som det ibland också kallas, kan vi göra mycket. Det är en mångsidig behandlingsform med flera alternativa arbetsmetoder för att avlägsna gamla hudceller, jämna ut hudtonen, göra huden mjuk och ge den ny lyster. Med peeling kan vi faktiskt göra det mesta från att bara fräscha upp till att kraftigt föryngra huden. Oavsett hudfärg, hudtyp, kön, ålder och årstid.

Hur behandlingen kan se ut och vilket resultat du kan förvänta dig beror på vad du vill åtgärda. Peeling kan nämligen göras på olika sätt och ge mer eller mindre kraftfulla resultat.

Huden är kroppens största organ och den består av tre lager: överhuden (epidermis), läderhuden (dermis) och underhuden (subcutis). Varje hudlager har olika uppgifter och innehåll.

Överhuden har till exempel till uppgift att kontinuerligt bilda nya celler. De nya cellerna bildas längst ner i hudlagret och allt eftersom de åldras knuffas de ut mot hudens yta när överhuden fortsätter sitt kontinuerliga arbete med att bilda nya hudceller under dem. När cellerna närmar sig hudytan och hornlagret, som är överhudens yttersta och skyddande hudlager, laddas de med samma sorts protein som gör hår och naglar hårda (man säger att de ”förhornas”). Därefter dör de. Hudens ständiga förnyelseprocess ser sedan till att stöta bort de döda cellerna från hornlagrets översta del. Det handlar om miljontals döda hudceller som stöts bort från huden, varje dag. Normalt tar hela förnyelseprocessen ungefär en månad, men processen saktar ner när vi blir äldre.

Läderhuden är hudens mellersta – och normalt sett tjockaste – lager. Här hittar vi bland annat bindväv som är rik på både kollagen och elastin, två för kroppen viktiga proteingrupper. De gör bland annat läderhuden stark och elastisk och är nödvändiga för att huden, musklerna och våra leder ska må bra. Tyvärr minskar mängden kollagen och elastin med åldern, vilket leder till att våra kroppar blir stelare och huden slapp och rynkig. Att proteinerna dessutom är känsliga för UV-ljus, gör att huden åldras snabbare hos den som solar mycket.

Läderhuden övergår sedan i det som kallas underhud, som främst består av porös bindväv och fettceller. När man gör en peeling går man aldrig så långt ner som till underhuden, den djupaste peelingen arbetar en bit in i läderhuden.

Vår huds fantastiska förmåga till förnyelse, med daglig produktion av miljontals nya celler i ständig vandring mot hudens yta, innebär också att lika många miljontals torra och döda celler varje dag måste stötas bort från huden. Med åren blir denna omsättning allt svårare för kroppen att genomföra. Ju mer processen saktar ner, desto långsammare går det också för redan döda hudceller att släppa taget. Resultatet blir en grå, matt hinna överst på huden.

Peeling är en effektiv behandling, både för att ta bort döda hudceller innan de faller av och för att stimulera cellförnyelsen. När du avlägsnar den trötta och torra huden för att istället släppa fram nyafräscha celler till ytan kommer du inte bara att damma mindre – du kommer också att se piggare och friskare ut.

Utöver att hudens förnyelseprocess saktar ner när vi blir äldre så uppstår med tiden också defekter i huden – som pigmentförändringar, ärr, rynkor och andra strukturskillnader. Med hjälp av peeling kan vi dels avlägsna orenheter och gamla hudceller, dels öka hudens egen cellförnyelse. Peeling kan nämligen göras på olika sätt och ge mer eller mindre kraftfulla resultat.

Vi kan till exempel använda oss av den klassiska mekaniska peelingen, som har tusentals år på nacken, då vi använder olika material för att slipa bort huddefekter. En annan väg att gå är det som kallas kemisk peeling, då vi applicerar syror i olika koncentrationer på huden. Ytterligare ett alternativ är laserpeeling, då vi använder ljus av olika våglängder för att bearbeta huden.

De olika metoderna skiljer sig en hel del från varandra, här kan du läsa mer om varje metod:

Vad som avgör hur kraftfullt resultatet av en peeling ska bli är inte främst metoden, utan vilket djup man väljer att låta den arbeta på. De olika metoderna kan utföras på mer eller mindre olika djup –man talar om ytlig, medeldjup och djup peeling – beroende av vad man vill påverka.

Den ytligaste peelingen är den mildaste och kräver ingen konvalescens alls. Den ger endast en lätt avstötning av gamla hudceller, men bidrar till att öka hudens lyster och jämna ut hudtonen vilket gör att man direkt ser mycket fräschare ut.

De djupaste peelingarna avlägsnar i sin tur mycket hud, vilket innebär mer smärta och ofta kräver ett par veckors konvalescens, men de har å andra sidan möjlighet att åtgärda såväl fler som djupare sorters defekter. Djupa peelingar kan ge både dramatiska och mer långvariga resultat på till exempel hudstruktur och pigmentering.

Vilken eller vilka behandlingar som passar dig bäst kommer vi fram till gemensamt. På Estetiskt Hudläkarcentrum börjar vi alltid med en konsultation, innan vi lägger upp en behandlingsplan. Under konsultationen går vi igenom dina önskemål, behov och förutsättningar. Ibland blir det både besök hos läkare, sköterska och hudterapeut.

Peeling kräver stor såväl kunskap som erfarenhet hos behandlaren, oförsiktiga och onödigt aggressiva behandlingar riskerar i värsta fall ärrbildning och ojämn hudton.

Att utifrån förutsättningarna säkerställa mest effektiva och bästa behandling är en av flera viktiga anledningar att alltid vända sig till legitimerade och väl auktoriserade behandlare. Här arbetar hudterapeuter och läkare sida vid sida, vilket gör kontakten mellan oss mycket enkel och effektiv.