Ögonlock – operationer och lyft

I takt med att vi åldras förlorar huden runt ögonen sin elasticitet och musklerna blir svagare. Även fettet under huden tynar sakta men säkert bort och gör ögonhålan större, vilket kan bidra både till mer hängande ögonlock och/eller att tidigare djupt liggande fett börjar bukta ut och skapa ”påsar”som inte tidigare funnits där. Påsarna kan uppstå på såväl övre som undre ögonlock. Det är också vanligt att man kompenserar till exempel hängande ögonlock genom att omedvetet lyfta på ögonbrynen, vilket kan medföra spänningshuvudvärk och en tung känsla i pannan. På sikt kan en ständigt veckad panna även ge bestående rynkor och djupa veck. Med en ögonlocksbehandling kan du på ett enkelt sätt återfå en både yngre och piggare blick – och samtidigt minska risken för spänningsrelaterade rynkor och huvudvärk.

Ögonlocksplastik, eller blefaroplastik som det heter på läkarspråk, är idag den vanligaste plastikkirurgiska operationen. Inför en sådan behandling går du och din läkare tillsammans igenom dina förutsättningar och förväntningar för ett realistiskt och bra resultat.

Under operationen kan vi ta bort överskottshud och eventuella fettsäckar på ögonens över- och/eller underlock. Huden syr vi sedan ihop med en mycket tunn tråd. Det lilla snittet och suturen lägger vi i övre och/eller undre ögonlocksranden, vilket innebär att det ärret blir i princip osynligt efter några månader. Ingreppet tar inte mer än en timme och sker i lokalbedövning, du behöver alltså inte oroa dig över eventuella obehag på grund av narkos. Efteråt får du ligga kvar en stund hos oss, du får kalla kompresser på det opererade området för att minska svullnaden. Vi rekommenderar att du ber någon hämta dig eller tar en taxi hem efter operationen, eftersom du inte bör köra bil direkt efteråt.

Få upplever någon direkt smärta i det opererade området efter operation. Du kommer dock att få en del blåmärken och viss svullnad, men den sjunker undan allt eftersom. Exakt hur lång tid det tar är individuellt, men de allra flesta brukar vara helt återställda inom två veckor.

Efter fem dagar får du komma tillbaka, så att vi kan ta bort stygnen och kontrollera resultatet. Om du fortfarande har kvar blåmärken så kan du, om du skulle vilja, täcka över dem med smink

Vi sjukskriver inte vid ögonlocksoperationer, men det kan vara bra att planera lite ledighet i samband med operationen. Framförallt om du har ett arbete som innefattar smuts och dammig miljö.

Att komma tillrätta med rynkor och överskottshud vid ögonen kräver inte nödvändigtvis kirurgiska ingrepp. Med till exempel en laser- eller radiofrekvensbehandling kan vi skapa ett ”lyft” och strama upp huden runt ögat, vilket ofta räcker för att reducera eller helt eliminera ett tungt intryck av hängande ögonlock. Exakt hur många behandlingar som behövs beror på dina förutsättningar och vilket resultat du vill se, men en vanlig rekommendation är tre behandlingar med tre veckors mellanrum. Behandlingen gör vi under lokalbedövning, genom injektion eller med en enkel bedövningssalva. Efter behandling kan huden ofta bli lite röd och svullen i ett par dagar.

Om man vill öka effekten ytterligare kan vi enkelt också kombinera behandlingen med botolinumtoxin, som hjälper mot spänningsrelaterade rynkor, eller en filler med hyaluronsyra, för att ge ögonbrynet ett tydligare lyft. Så kan du få ett piggare uttryck – helt utan kirurgi.