ND Yag laser

Med hjälp av Neodymium Yag (som även brukar förkortas Nd-Yag eller Nd:Yag) kan vi påverka såväl hudens struktur och färg som hårväxt. Vi använder Nd:Yag för att behandla (bland annat) så skilda områden som kärlbristningar, nagelsvamp, fina linjer, hudbristningar, acne, vissa ärrbildningar och hudföryngring. Nd:Yag har fördelen att vi också kan behandla mörk hud.

Oavsett vilken behandling som görs ger laserbehandlingar också en bonus i form av att de bidrar till att strama upp huden, då värmen som bildas även stimulerar hudens djupare lager och kroppens egen kollagenproduktion. Kollagen är en grupp naturliga proteiner som hjälper till att hålla (bland annat) huden vital, spänstig och mjuk.

Nd:Yag är en så kallad smalspektrig laserteknik, vilket innebär att den använder ljus med en enda våglängd (1 064 nm). Tekniken ger koncentrerad effekt och precision – och en specifik förmåga att arbeta på djupet – till skillnad från den bredspektriga lasertekniken (använder ljus med flera våglängder) som i stället har andra möjligheter att bearbeta hudens ytskikt.

Skillnaden mellan de två teknikerna är att den smalspektriga laserns enda ljusvåglängd är exakt inriktad på en specifik uppgift, medan man kan justera den bredspektriga laserns olika våglängder för att möta och lösa olika, men mer ytliga, problem.

Några exempel på behandlingsområden med Nd:Yag:

Det går utmärkt att behandla hela kroppen med laser, även om det vanligaste valet är att behandla ansikte, hals och/eller dekolletage.

I grunden går en laserbehandling ut på att omvandla ljusenergi till värmeenergi, för att på så sätt skapa en kontrollerad skada i de vävnader som ska behandlas. För att omvandlingen ska fungera behöver vi kunna styra ljuset till ett ämne i kroppen som kan absorbera ljuset och omvandla det till värme. Exempel på sådana upptagningsämnen är hemoglobin (det ämne som färgar blodet rött), melanin (pigment) och vatten.

När rätt upptagningsämne tar upp ljuset omvandlas det till värme som till exempel kan få hårsäckar att sluta producera hår, torka ut pigmentfläckar så att de försvinner eller förstöra proteinet i blodkärlens väggar så att de drar ihop sig och sedan på naturlig väg absorberas av kroppen och försvinner.

Det finns även skillnader mellan de smalspektriga laserteknikerna Nd:Yag och Er:Yag. En väsentlig skillnad är att vi kan behandla även mörk hud med Nd:Yag. Mörk hud är, till skillnad från vad många ofta tror, mer känslig för laserbehandlingar än ljus hud. Det beror på att ljuset tas upp av hudens pigment, som omvandlar det till värme. Och eftersom mörk hud innehåller mer pigment än ljus ökar risken för brännskador. En av flera viktiga anledningar att alltid vända sig till legitimerade och väl auktoriserade behandlare.

En laserbehandling går relativt fort, även om det naturligtvis beror på vad som ska behandlas. Du kan räkna med att en behandling tar cirka en halvtimme, i enstaka fall kan det ta upp till en timme. Hur många behandlingar du behöver för att nå önskat resultat är omöjligt att säga generellt. Det beror på vad som ska behandlas, hur dina förutsättningar ser ut och hur stor skillnad du vill se. Många känner sig helt nöjda efter en eller två behandlingar. Andra kan behöva eller välja att göra fler.

Vid behandling av mindre och ytliga områden behövs normalt ingen bedövning, medan djupare behandlingar ofta kräver lokalbedövning.

Eftersom laserbehandlingar bygger på att vissa upptagningsämnen i kroppen absorberar ljuset är det viktigt att undvika solbränna (sol, solarium och brun-utan-sol-produkter) inför behandling. Minst 30 dagar före behandling bör du därför undvika alla former av exponering och eventuell medicinering som kan påverka såväl hudens pigmentering som solkänslighet.

Tänk på att huden är mycket känslig för sol efter behandling. Eftersom ljuset tas upp av både hemoglobin och pigment i huden är det viktigt att du undviker att exponeras av sol (och annat som kan påverka pigmenten) i minst 30 dagar även efter behandlingen. Använd solskyddsfaktor (minst SPF 30) om du inte kan undvika solexponering.

Nej, alla kan inte behandlas med laser. Vi behandlar till exempel inte gravida. Vi vill inte heller att du nyligen har påverkat din pigmentering genom att ha solat eller använt brun-utan-sol-produkter, att du använder medicin som gör huden ljuskänslig eller att du äter blodförtunnande mediciner före behandling.

Det kan också finnas fläckar på huden som inte bör ljusbehandlas. Vid minsta tveksamhet bör läkare alltid undersöka vilken typ av fläck det handlar om. På Estetiskt Hudläkarcentrum arbetar hudterapeuter och läkare sida vid sida, vilket gör kontakten mellan oss mycket enkel och effektiv.

När det gäller högteknologisk medicinsk utrustning samarbetar Estetiskt Hudläkarcentrum enbart med etablerade och kända företag som Scanex Medical Systems och Derma Promedical. De tekniska lösningar vi använder är alltid kliniskt testade och väl beprövade – som laser- och IPL-system från företag som Ellipse, Fotona och Solta Medical. Du kan läsa mer om dem och deras produkter på www.scanex.se, www.ellipse.com, www.fotona.com och www.solta.com/home