Nagelsvamp

Nagelsvamp, eller onykomykos som det också heter, är mycket vanligare än många tror. Ungefär hälften av alla nagelinfektioner handlar om nagelsvamp, som beror på angrepp av mikroskopiska svampar. Flera av alla de svampar som naturligt lever på människokroppen kan orsaka nagelsvamp. Utöver att obehandlad nagelsvamp är smittsamt, upplevs sjukdomen ofta mycket både besvärande och smärtsamt hos den som drabbas.

Det är mycket svårt att få bort nagelsvamp, många har till exempel levt med långvariga tablettbehandlingar utan att svampen försvunnit helt. Numera kan vi dock mycket effektivt lindra besvären med nagelsvamp med hjälp av laser. Smärtfritt och utan problematiska biverkningar.

Om du misstänker att du har nagelsvamp är det bra om du konsulterar läkare så snart som möjligt för att få en diagnos. Dels eftersom infektionen är smittsam och lätt sprider sig till intilliggande naglar. Dels eftersom den är svårare att bli av med ju mer den sprider sig och ju tjockare naglarna blir.

Sjukdomen kan drabba både finger- och tånaglar, men är vanligare på tårna. Att det är vanligare på tår än fingrar beror på att svamparna tycker om varma och fuktiga miljöer. Det gör att de trivs särskilt bra i såväl simhallar och offentliga duschmiljöer som i varma och täta skor. Simmare och andra idrottare är överrepresenterade bland dem som har nagelsvamp.

Svampen växer långsamt och i början kan det vara lätt att missa symtomen. Ett tidigt tecken på nagelsvamp kan vara att man får en ljus fläck under nagelns ytterkant. Om svampen då får fortsätta kommer nageln allt eftersom att bli skörare och börja tjockna, formen förvrängs, den blir missfärgad, skivar sig och/eller vittrar i kanterna och tappar glans. Om infektionen får chans att förvärras ytterligare kan nageln släppa från nagelbädden, vilket kan göra mycket ont, och till slut lossna helt.

Det finns flera möjliga orsaker till att man drabbas av nagelsvamp. En hudsvampsinfektion sprider sig till exempel lätt från hud till naglar. Andra orsaker kan vara trånga och/eller svettiga skor, skadade naglar/hud, fuktiga och blöta miljöer, dålig hygien, lösnaglar, kraftig svettning och genetiska förutsättningar. Män drabbas oftare än kvinnor och risken ökar ju äldre vi blir. Risken att drabbas ökar också för personer med dålig blodcirkulation, psoriasis, diabetes, underaktiv sköldkörtel eller andra sjukdomar som kan påverka immunförsvaret. Även den som lever i en familj där nagelsvamp ofta förekommer löper större risk att drabbas av sjukdomen, när smittade familjemedlemmar delar med sig av sin nagelsvamp via dusch och handdukar. Att få manikyr eller pedikyr med verktyg som använts på andra personer innebär också risk.

Vid en laserbehandling mot nagelsvamp använder vi en särskild laser, Neodynium Yag (som även brukar förkortas Nd-Yag eller Nd:Yag). Nd:Yag är en så kallad smalspektrig laserteknik, vilket innebär att den använder ljus med en enda våglängd (1 064 nm). Tekniken ger en specifik förmåga att arbeta på djupet. Nd:Yag har också fördelen att vi även kan behandla mörk hud.

Under behandlingen penetrerar laserljuset själva nageln och omvandlas till värme, som dödar svampen. Så snart lasern tagit död på svampen kan läkprocessen sätta igång och en ny nagel börja växa ut. Naglar växer dock långsamt och det tar normalt mellan ett halvår och ett år för alla att helt växa ut, stortånaglarna växer långsammast. Vid svår nagelsvamp kan naglarna växa långsammare.

Även om laserbehandlingen snabbt dödar all svamp som finns i nageln, så är sporerna (som ska utvecklas till nya svampar) mer motståndskraftiga och man kan bara behandla dem först efter att de omvandlats från spor till svamp. Därför behöver man göra flera behandlingar. Exakt hur många behandlingar du behöver för att nå önskat resultat är omöjligt att säga generellt, det beror på hur dina förutsättningar ser ut, men vanligen krävs mellan fyra och sex behandlingar med någon veckas mellanrum innan svampen försvinner helt.

En laserbehandling mot nagelsvamp är inte bara mycket effektivt, det går också relativt fort. Du kan räkna med att en behandling tar cirka en halvtimme. Behandlingen gör inte ont, du slipper olika kemikalier och mediciner och därmed risk för obehagliga biverkningar.

Nagelsvamp är smittsamt – och smittan finns i dina skor och strumpor. Inför behandling bör du därför tänka på att ta med dig så att du kan byta till rena strumpor och ”osmittade” skor efter behandlingen. Var sedan noga med att tvätta dina strumpor i 60°C, annars dör inte svampen utan riskerar att smitta dig igen när den lever kvar i dina strumpor. Om du har tvättbara skor är det bra om du även kan tvätta dem.

För att förhindra återfall är det viktigt att sköta om sina händer och/eller fötter på ett sätt så att svampen inte trivs och vill komma tillbaka. Några exempel på saker man bör tänka på är att varje dag tvätta fötterna och alltid torka helt torrt (även mellan tårna) och byt handduk efter användning. Använd strumpor i naturmaterial, byt strumpor varje dag och använd skor som andas och som inte trycker någonstans (hämmar blodcirkulationen). Ta gärna av dig skor och strumpor när du kan, så att fötterna får andas. Använd badtofflor i allmänna omklädningsrum och duschmiljöer och ”stäng inte in” naglarna genom att försöka dölja dem med plåster eller nagellack. Vid eventuell hudsvamp –behandla omedelbart med svampdödande medel så att naglarna inte riskerar att angripas! Naglar är mycket svårare att behandla än hud.

Tvätta alltid strumpor, handdukar och annat som kommit i kontakt med infekterade områden i 60°C.

Vilken eller vilka behandlingar som passar dig bäst kommer vi fram till gemensamt. På Estetiskt hudläkarcentrum börjar vi alltid med en konsultation, innan vi lägger upp en behandlingsplan. Under konsultationen går vi igenom dina önskemål, behov och förutsättningar. Ibland blir det besök hos både läkare och hudterapeut. Här arbetar hudterapeuter och läkare sida vid sida, vilket gör kontakten mellan oss mycket enkel och effektiv.

Före och efter