Missprydande kärl på benen

Med åldern är det vanligt att blodkärlen i benen blir kraftigare, mörkare och mer synliga. Det beror på att ventilerna/klaffarna i benens vener blir mindre effektiva – och därmed sämre på att pumpa blodet vidare från benen tillbaka till hjärtat. Försämrade venklaffar och/eller försvagade venväggar kan också leda till åderbråck, som kan kräva kirurgisk behandling.

Om du besväras av synliga blodkärl/ådernät och vill hitta tillbaka till dina tidigare snygga ben finns det hjälp att få. På Estetiskt Hudläkarcentrum kan vi erbjuda såväl laserbehandlingar som sklerosering för att behandla dina synliga kärl. Om du har större åderbråck rekommenderar vi Åderbråckskliniken, som vi har ett bra samarbete med.

Sklerosering är en form av injektionsbehandling. Med hjälp av en mycket tunn nål injicerar vi ett läkemedel som bidrar till att försluta venens väggar, genom att reta och luckra upp kärlväggens insida så att sidorna kan klibba ihop. När väggarna stängts och flödet i venen upphört kommer kärlet att skrumpna och försvinna, då det absorberas av kroppens egna vita blodkroppar.

De första veckorna efter behandlingen kan blodkärlen, innan de skrumpnar och försvinner, upplevas ännu mer framträdande än tidigare. Det är inget att oroa sig för, kärlen kommer att mattas av successivt för att försvinna helt efter några veckor. Det kan ta upp till tre veckor för en ven att förslutas helt och under åtminstone en del av tiden får du bära ett tryckförband eller en elastisk binda som hjälper till att pressa samman kärlen.

Sklerosering är ett skonsamt sätt att behandla synliga kärl, risken för komplikationer är mycket liten och du behöver inte oroa dig för fula operationsärr. Läkemedlen vi använder är väl kända och används sedan länge inom vården, vid behandling av till exempel åderbråck. Normalt upplever man ingen besvärande smärta under behandlingen, men kanske en lätt svidande känsla. Du behöver ingen sjukskrivning, utan kan leva som vanligt. Om du arbetar kan du till exempel gå tillbaka till jobbet direkt efter behandlingen.

Efter behandlingen bör du undvika solexponering (och annat som kan påverka pigmenten) av det behandlade stället. De första dagarna efter behandling är det också bra om du kan undvika träning och bastubad, som påverkar blodflöde och blodkärl.

Vi behandlar inte gravida eller ammande. Vi kan inte heller behandla dig om du är allergisk mot lokalbedövningsmedel eller om du äter blodförtunnande medicin.

Läs mer om sklerosering.

När vi talar om laser talar vi om ljus. Under själva behandlingen riktar vi korta och koncentrerade ljuspulser mot huden genom ett prisma av glas, som vi för över hudytan.

För att en ljusbehandling mot synliga blodkärl ska fungera behöver vi kunna styra ljuset till ett ämne i kroppen som kan absorbera ljuset och omvandla det till värme, exempel på ett sådant upptagningsämne är hemoglobin. Hemoglobin är ett protein i våra röda blodkroppar och innehåller det pigment som färgar blodet rött. Ljusets våglängder är därför exakt filtrerade för att söka sig till hemoglobinet i blodkärlen som ska tas bort.

Den kontrollerade värmebehandling som uppstår då hemoglobinet omvandlar ljuset till värme kallas termoablation på läkarspråk och bidrar till att försluta venens väggar. När väggarna stängts och trycket i venen försvunnit kommer kärlet att skrumpna och försvinna, då det absorberas av kroppens egna vita blodkroppar.

Eftersom ljuset även tas upp av hudens pigment är det viktigt att undvika solbränna (sol, solarium eller brun-utan-sol-krämer) i minst 30 dagar både före och efter behandling. Använd solskyddsfaktor (minst SPF 30) om du inte kan undvika solexponering. Du bör också undvika eventuell medicinering och annat som kan påverka hudens pigmentering och solkänslighet.

Vi behandlar inte gravida. Inför en ljusbehandling med laser vill inte heller att du nyligen har påverkat din pigmentering genom att ha solat eller använt brun-utan-sol-produkter, att du använder medicin som gör huden ljuskänslig eller att du äter blodförtunnande mediciner före behandling.

Trygg teknik. När det gäller högteknologisk medicinsk utrustning samarbetar Estetiskt Hudläkarcentrum enbart med etablerade och kända företag som Scanex Medical Systems och Derma Promedical. De tekniska lösningar vi använder är alltid kliniskt testade och väl beprövade – som laser- och IPL-system från företag som Ellipse, Fotona och Solta Medical. Du kan läsa mer om dem och deras produkter på www.ellipse.com, www.fotona.com och www.solta.com/home

Vilken typ av behandling och hur många behandlingar du behöver för att nå önskat resultat beror på mängden blodkärl, hur de är placerade och hur stor skillnad du vill se. Under en konsultation får du möjlighet att gå igenom dina problem och önskemål tillsammans med en legitimerad behandlare. Det är ett tryggt och enkelt sätt för att få veta vad som passar dig och din kropp bäst. På Estetiskt Hudläkarcentrum arbetar hudterapeuter och läkare sida vid sida, vilket gör kontakten mellan oss mycket enkel och effektiv.

Oavsett vilken behandling som kan vara aktuell för dig, så går det relativt fort att ta bort ytliga blodkärl. Du kan räkna med att en behandling tar cirka 30 minuter. Ett vanligt behandlingsförlopp omfattar mellan en och tre behandlingar, med cirka en månads mellanrum. Kärlen försvinner gradvis efter behandlingen.

Före och efter