Mikronålsbehandling med Dermapen 4

Börjar det bli dags att ta itu med tidiga tecken på åldrande? Lider du av att acneärren sitter där de sitter? Med en mikronålsbehandling kan vi hjälpa huden att både se fräschare ut och stärka sig själv igen – vare sig du är ute efter att släta ut rynkor, fräscha upp dekolletaget, ta bort djupa ärr eller andra hudförändringar.

Dermapen 4 är äntligen här. Vi på Estetiskt Hudläkarcentrum är referensklinik i Sverige för Dermapen

Det som gör Dermapen så effektiv är bland annat behandlingens förmåga att stimulera kroppens egen nyproduktion av kollagen. Kollagen är en grupp proteiner som finns naturligt i kroppen och som är nödvändigt för att huden, musklerna och våra leder ska må bra. Tyvärr börjar kroppens naturliga kollagenproduktion att minska rätt tidigt i livet, ofta redan i tjugoårsåldern, vilket i förlängningen leder till ålderstecken som stelhet och rynkor. Dermapen kan bidra till att bromsa ålderstecken och föryngra huden, jämna ut pigment, förminska porer och förbättra strukturen. Huden blir mjuk och får en helt ny lyster.

Några exempel på behandlingsområden med Dermapen:
• Åldrad hud
• Fina linjer och rynkor
Ärrbildningar
• Stora porer
• Pormaskar
• Pigmentförändringar
• Hudbristningar
• Utstående hudförändringar, till exempel milier

Mikronålsbehandlingen kan göras oavsett hudtyp, hudfärg, kön, ålder och årstid.

Till skillnad från en vanlig penna så består toppen i en Dermapen av ett munstycke med tolv stycken extremt tunna nålar. När vi under en behandling för munstycket över området som ska behandlas skapar Dermapen varje sekund med hjälp av nålarna upp till 1 300 mikroskopiska hål och kanaler ner i huden. Kanalerna är mellan 0,25 och 2 millimeter djupa, hur djupt vi går beror på vad som ska behandlas. Ju djupare nålarna går, desto mer kraftfull är behandlingen.

Nålarna är sterila engångsnålar.

Det är en smart teknik och behandlingen har flera fördelar: Dels stimulerar nåltekniken kroppens egen produktion av både ny hud och kollagen. Dels gör de supertunna kanalerna genom huden att vi kan föra ner aktiva och fuktgivande ämnen på djupet i huden, där de kan verka mer effektivt än om vi bara applicerar dem på hudens yta.

Det är också en säker behandlingsform. Dermapen är så exakt att vi kan behandla även känsliga områden – som hud vid ögon, ögonlock, näsa och andra känsliga partier.

Effekten av en behandling med Dermapen kan nästan jämföras med effekten av en fraktionerad laserbehandling, men återhämtningstiden är kortare.

En Dermapenbehandling går relativt snabbt att genomföra. Du kan räkna med att själva nålbehandlingen tar mellan fem minuter och max en halvtimme. Hur många och hur kraftfulla behandlingar du behöver för att nå önskat resultat beror på dina förutsättningar och vad du vill att vi ska uppnå. Det är vanligt att se resultat redan efter en behandling, men för den som vill se större effekt och mer långvariga resultat omfattar behandlingsförloppet ofta minst tre behandlingar, med ungefär en månads mellanrum. Kroppen fortsätter sedan sitt uppbyggnadsarbete av huden i flera månader efter behandlingsinsatsen.

En Dermapenbehandling med ytligt nåldjup känns ytterst lite, medan det vid en hudföryngring kan kännas lite mer, eftersom vi då går djupare. Det brukar ändå inte behövas någon bedövning vid den här typen av behandling, den är i princip smärtfri. Om du vet att du är särskilt smärtkänslig kan du någon timme innan behandling smörja med lokal bedövningskräm som du hittar på apotek.

Generellt krävs ingen eftervård, men några tycker att det kan kännas skönt att lägga en sval kompress i ansiktet direkt efter behandlingen eftersom man upplever en lätt värmeutveckling i huden. Det är vanligt att huden blir lite svullen och röd efter behandling men det brukar lägga sig inom ett dygn, lite beroende av hur känslig hud du har och hur kraftfull behandlingen varit.

På grund av infektionsrisken bör du undvika att peta dig i ansiktet och sminka dig det närmaste dygnet efter behandling. Kroppen behöver få möjlighet att hinna stänga de mikroskopiska kanaler som behandlingen öppnat upp.

Tänk på att den behandlade huden är känslig för sol. Direkt efter behandling bör du därför undvika solexponering, bland annat för att inte drabbas av ojämn pigmentering under läkprocessen. Använd solskyddsfaktor (minst SPF 30) om du inte kan undvika solen. Det är också bra om du under den första tiden kan undvika träning och bastubad, som påverkar blodflöde och blodkärl.

Några dagar efter behandlingen kommer du att uppleva att huden börjar kännas mjukare och se friskare ut, att den blir mer vital.

Nej, alla kan inte behandlas med den här metoden. Vi behandlar till exempel inte dig som är gravid eller dig som nyligen genomgått någon form av kirurgisk behandling eller har försämrad läkningsförmåga i det aktuella området. Vi vill inte heller att du lider av blödarsjuka eller behandlas med blodförtunnande mediciner (gäller även naturläkemedel), kortison eller Roaccutan. Du ska inte heller ha genomgått strålbehandling det senast året.

Att säkerställa en korrekt behandling är en av flera viktiga anledningar att alltid vända sig till legitimerade och väl auktoriserade behandlare. På Estetiskt Hudläkarcentrum arbetar hudterapeuter och läkare sida vid sida, vilket gör kontakten mellan oss mycket enkel och effektiv.

Det finns fler behandlingar än mikronålar för att behandla ärrbildningar och rynkor, ett par exempel är olika former av peelingar eller ljusbehandlingar. Vilken eller vilka som passar dig bäst beror på hur dina problem ser ut och vilka resultat du vill uppnå.

När det gäller högteknologisk medicinsk utrustning samarbetar Estetiskt Hudläkarcentrum enbart med etablerade och kända företag som Scanex Medical Systems och Derma Promedical. De tekniska lösningar vi använder är alltid kliniskt testade och väl beprövade – som laser- och IPL-system från företag som Ellipse, Fotona och Solta Medical. Du kan läsa mer om dem och deras produkter på www.ellipse.com, www.fotona.com och www.solta.com/home.