Mikrodermabrasion – för en förbättrad hudstruktur

Vår huds fantastiska förmåga till förnyelse, med daglig produktion av miljontals nya celler i ständig vandring mot hudens yta, innebär också att lika många miljontals torra och döda celler varje dag måste stötas bort från huden. Med åren blir denna omsättning allt svårare för kroppen att genomföra. Ju mer processen saktar ner, desto långsammare går det också för redan döda hudceller att släppa taget. Resultatet blir en grå, matt hinna överst på huden.

En mikrodermabrasion är en mild form av mekanisk hudslipning (kallas också ofta peeling eller exfoliering), som både tar bort det yttersta lagret med döda hudceller och stimulerar kroppens naturliga produktion av ny fräsch hud. Mekanisk peeling bygger på friktion, vilket innebär att man tar hjälp av olika material för att rent mekaniskt ”skrubba” huden.

Man gör mikrodermabrasioner för att fräscha upp sin hud. Huden blir mjukare, slätare, får en jämnare hudton och ny lyster när man avlägsnar de ytliga döda hudcellerna. Tilltäppta porer öppnas upp, vilket kan hjälpa den som lider av acne. Behandlingen kan även reducera tunna rynkor och fina linjer, grova porer, ytliga pigmentförändringar och ojämn hudton. Vi kan till och med se resultat på ytliga ärrbildningar, men det kräver upprepade behandlingar (och då ofta i kombination med kemisk peeling). För djupare ärrbildningar rekommenderar vi i första hand att man slipar huden med hjälp av laser, en så kallad laserpeeling.

Det går utmärkt att behandla hela kroppen med mikrodermabrasion, även om det vanligaste valet är att behandla ansikte, hals och/eller dekolletage. Det är inte ovanligt att vi använder mikrodermabrasion som förbehandling till andra typer av ingrepp, för att få bort det täckande lagret av döda hudceller.

Mikrodermabrasionen hör till de mest ytliga och skonsamma peelingbehandlingarna. Under en mikrodermabrasion bearbetar vi bara den övre delen av överhuden och behandlingen ger endast en lätt avstötning av gamla hudceller. Men så snart din trötta och torra hud försvunnit, för att istället släppa fram underliggande fräsch hud, kommer du att se piggare och friskare ut.

En mild behandling som mikrodermabrasion brukar upplevas som smärtfri och kräver ingen konvalescens alls. Det enda som brukar hända är att huden kan rodna lätt och bli lite öm direkt efter behandlingen. Ibland kan man även börja fjälla lite.

Eftersom behandlingen är ytlig, blir även resultaten ytliga. Ytliga resultat håller inte lika länge som djupare, därför behöver man göra om en ytlig peeling med jämna mellanrum.

Trots ytliga resultat är huden mer känslig för sol efter behandling och du bör därför undvika direkt solljus och använda hög solskyddsfaktor (minst SPF 30).