Mesoterapi

Mesoterapi är en väl beprövad behandlingsform, som har använts internationellt åtminstone sedan mitten av 1900-talet. I Sverige blev den dock populär först på 2000-talet. Själva ordet mesoterapi kommer från grekiskans ”meso”, som betyder ”mellan” eller ”mitten” och syftar på hudens djupare mellanlager, och ”therapeia”, som betyder ungefär ”bota” eller ”behandla medicinskt”. Behandlingen fungerar oavsett hudfärg, hudtyp, kön, ålder och årstid.

Mesoterapi är en icke-kirurgisk behandling, där vi med hjälp av mikroinjektioner tillför hudens djupare skikt effektiva sammansättningar av för huden viktiga substanser. Och det gör stor skillnad att arbeta på djupet. Normalt kan maximalt 0,5 procent av de aktiva substanserna i till exempel en kräm tränga in i huden utifrån. Den här typen av injektionsbehandlingar ger helt andra förutsättningar att tillföra huden verksamma ämnen.

Hur din ”cocktail” ser ut beror på dina förutsättningar och önskemål om vad vi ska påverka. Med mesoterapi kan vi bearbeta så skiftande problem som trött och känslig hy, rynkor, pigmentering, acne, hudbristningar och ärrbildningar, celluliter och håravfall. De vanligaste önskemålen handlar om håravfall, hudförbättring, och huduppstramning.

Exempel på ämnen som kan ingå i en hudförbättrande och/eller huduppstramande ”cocktail” är hyaluronsyra, mineraler, vitaminer, aminosyror, antioxidanter, näringsrika vegetabiliska oljor och coenzymer (bidrar till att öka aktiviteten hos olika enzymer). För dig som inte känner till hyaluronsyra så bygger den på ett vattenabsorberande ämne som vi normalt hittar såväl i huden som i kroppens leder och i ögonen. Den fungerar lite som en svamp, med en fantastisk förmåga att binda vatten som gör den lika viktig som smörjmedel i lederna som för att återfukta och ge huden volym. Tyvärr minskar kroppens egen produktion och effekten av ämnet ju äldre vi blir.

Det är inte bara de verksamma ämnena som förbättrar hudens kondition – även själva injektionerna stimulerar kroppens naturliga produktion av ny hud, kollagen och elastin (proteiner som bland annat bidrar till att hålla huden vital, spänstig och mjuk). Det är alltså den kombination av både kemisk och fysisk behandling som skapar den synergieffekt som snabbt kan ge dig en effekt som syns. Utan kirurgiska ingrepp med jobbig konvalescens.

Mesoterapi skiljer sig från traditionella fillers, som ”bara” fyller ut, genom att också återfukta och vitalisera trött hud inifrån. Behandlingen förbättrar hudens kvalitet, struktur och elasticitet. Eventuella rynkor slätas ut, huden blir mjukare och fastare, får bättre spänst och lyster.

Det går relativt fort att göra en hudförbättrande och/eller huduppstramande mesoterapibehandling, du kan räkna med att det tar ungefär en halvtimme. Konvalescensen är kort eller obefintlig och du ser snabbt resultat. Det är idag inte ovanligt att människor väljer att preventivt genomgå en mesoterapibehandling för att förhindra att rynkor som är på väg får chans att uppstå.

Hur många behandlingar du behöver beror på dina förutsättningar och önskemål, celluliter kräver till exempel ofta fler behandlingar än rynkor. Ett vanligt behandlingsförlopp kan omfatta mellan två ochsex behandlingar med mellan en veckas eller månads mellanrum. För att förlänga och bibehålla resultatet rekommenderar vi sedan en eller ett par behandlingar per år.

Håravfall är en del av det naturliga åldrandet, men kan också drabba vissa mycket tidigt i livet. Flera vanliga orsaker till att man tappar hår beror på hormonell obalans i och runt hårsäcken, näringsbrist och/eller försämrad blodcirkulation.

Manligt håravfall är bland annat starkt kopplat till hormonet dihydrotestosteron (DHT), en form av testesteron som har stor påverkan på hårsäckarna. DHT är det hormon som gör män könsmogna och att deras kropps- och ansiktshår börjar växa. Senare i livet bidrar dock DHT i stället till att krympa hårsäckarna och göra hårstråna både färre och tunnare. Den här processen har en stark ärftlig koppling och varierar stort mellan olika män.

Med mesoterapi kan vi neutralisera överskottet av dihydrotestosteron (DHT), stimulera hårsäcken så att den överlever och kan fortsätta producera hår.

Du behöver ingen sjukskrivning, utan kan leva som vanligt. Den som arbetar brukar oftast kunna gå tillbaka till jobbet direkt efter behandlingen, även om vissa gärna tar någon dag ledigt. Den vanligaste biverkningen är att det uppstår små, små blåmärken och/eller svullnader där du fått injektionerna.

De första dagarna efter behandling är det bra om du kan undvika sol, stark kyla, intensiv träning och bastubad. Om du vill lägga en makeup är det också bra om du kan vänta upp till sex timmar efter behandlingen.

Nej, alla kan inte behandlas med den här metoden. Vi behandlar till exempel inte gravida eller ammande. Vi vill inte heller behandla dig om du är allergisk mot lokalbedövningsmedel, har en benägenhet att bilda ärr (keloider), har diabetes eller om du äter blodförtunnande medicin. Du ska inte heller ha någon infektion eller inflammation vid det planerade injektionsstället, då väntar vi tills den har lagt sig och genomför behandlingen vid ett senare tillfälle.

Vilken eller vilka behandlingar som passar dig bäst kommer vi fram till gemensamt. På Estetiskt Hudläkarcentrum börjar vi alltid med en konsultation, innan vi lägger upp en behandlingsplan. Under konsultationen går vi igenom dina önskemål, behov och förutsättningar. Ibland blir det besök hos både läkare och hudterapeut. Att utifrån förutsättningarna säkerställa mest effektiva och bästa behandling är en av flera viktiga anledningar att alltid vända sig till legitimerade och väl auktoriserade behandlare. På Estetiskt hudläkarcentrum är det endast läkare som utför denna typ av behandlingar.