Melasma

Melasma är en vanlig hudåkomma som kännetecknas av större symmetriskt utbredda pigmentfläckar i olika bruna nyanser, från ljust bruna till mörkt bruna. Fläckarna uppstår ofta i ansiktet och/eller på andra hudområden som ofta utsätts för sol – som på armarna och halsen. Många brukar säga att de tycker att formen på pigmentfläckarna påminner om kartor.

Det finns olika typer av melasma: epidermal melasma, dermal melasma och blandad melasma. Den epidermala melasman är den vanligaste och mest ytliga formen av melasma. Det är också den typ som är lättast att behandla. Dermal melasma går djupare ner i hudlagren, vilket gör den mer svårbehandlad. Den som har blandad melasma har en kombination av epidermal och dermal melasma.

Hur ett behandlingsprogram mot melasma ser ut beror både på vilken typ av fläckar du har och orsaken till att du fått dem. Om du misstänker att du har melasma är det bra om du konsulterar läkare så snart som möjligt, eftersom sjukdomen riskerar att bli svårare att behandla om man haft den länge.

En vanlig orsak till melasma är hormonförändringar, som kan uppstå vid till exempel graviditet eller om man äter p-piller. Kvinnor drabbas därför oftare än män. Även mörkhyade drabbas ofta, eftersom mörk hud innehåller mer pigment än ljus hud och melasma i grunden handlar om överpigmentering. För den som är känslig eller allergisk finns dessutom risk för att hygienprodukter, som deodorant och parfym, i kombination med solskador kan bidra till melasma. Man kan också ha genetiska förutsättningar för melasma.

Vi har flera behandlingar att erbjuda dig som vill återta en jämnare hudton. Två exempel, utöver medicinska hudvårdsprodukter, är kemisk peeling och IPL. Båda behandlingarna hjälper huden att bilda nya hudceller som kan stöta bort de gamla skadade cellerna. Med de skadade cellerna försvinner också fläckarna.

Melasma triggas av solens stålar. Fläckarna kan därför blekna lite under vintern, för att sedan bli mer synliga under sommarhalvåret. Eftersom melasma tenderar att återkomma när huden utsätts för sol omfattar behandlingsprogram mot melasma alltid även daglig solskyddsfaktor.

Vid kemisk peeling använder vi oss av syror för att skapa en naturlig avflagning av döda gamla hudceller från hudytan, så att underliggande fräsch hud kan komma fram och ersätta de nyss avlägsnade hudcellerna. Syrorna hjälper hudcellerna att släppa genom att lösa upp det bindemedel som dels fäster cellerna vid varandra dels fäster dem vid hudytan. När de gamla hudcellerna försvinner stimuleras kroppens egen produktion av nya hudceller, vilket är grundtanken med all sorts peeling. Den nya huden lider inte av samma pigmentförändringar som den gamla, så det är hudens egen förmåga till nybildning som hjälper dig att successivt bli av med fläckarna.

Vi kan gå hur ytligt och försiktigt fram som helst, för att skapa successiv förbättring, alternativt skapa mer aggressiva angrepp för rejäl och snabb effekt. Allt beror på vilka syror vi väljer att använda, mängden syra vi applicerar, hur koncentrerad den är och hur länge vi låter allt verka. Vad vi väljer beror på dina förutsättningar och vad vi ska uppnå.

En annan väg att gå för att ta bort melasma är ljusbehandling, som IPL. Förkortningen IPL står för intensivt pulserande ljus, en vidareutvecklad laserteknik där ljus med olika våglängder möjliggjort nya medicinska och kosmetiska behandlingar av hud. Med hjälp av ljuset värmer vi på ett kontrollerat sätt upp hudens vävnader och kan på så sätt påverka hudens struktur och färg.

För att en ljusbehandling mot överpigmentering ska fungera behöver vi kunna styra ljuset till ett ämne i kroppen som kan absorbera ljuset och omvandla det till värme, ett sådant ämne är melanin (eller pigment som det också kallas). Melanin finns på många ställen i kroppen men det mesta hittar vi i överhuden, där det har som funktion att skydda huden från solens skadliga strålar. Det är när melaninet ”klumpar ihop sig” som de mörkare pigmentfläckarna bildas. När ljuset förstör bindningarna mellan pigmentcellerna som ”klumpat” ihop sig börjar kroppen självmant att börja producera ny hud och stöta bort den gamla ”missfärgade” huden. Så snart det finns ny frisk hud på plats så kommer den gamla att släppa taget. Den nya huden lider inte av samma pigmentförändringar som den gamla, så det är hudens egen förmåga till nybildning som hjälper dig att successivt bli av med fläckarna.

Exempel på andra behandlingsvägar att gå är fraktionerad laser, mikronålsbehandling och olika medicinska hudvårdsprodukter. Ofta är det en kombination av olika behandlingsmetoder som ger bäst resultat. Vad som passar dig bäst beror på vilken typ av melasma du har och vad den beror på.

Vilken eller vilka behandlingar som passar dig bäst kommer vi fram till gemensamt. På Estetiskt Hudläkarcentrum börjar vi alltid med en konsultation, innan vi lägger upp en behandlingsplan. Under konsultationen går vi igenom dina önskemål, behov och förutsättningar. Ibland blir det besök hos både läkare och hudterapeut. Att utifrån förutsättningarna säkerställa mest effektiva och bästa behandling är en av flera viktiga anledningar att alltid vända sig till legitimerade och väl auktoriserade behandlare.

Det är väsentligt att veta exakt vilken typ av fläckar det handlar om innan man påbörjar någon form av behandling. På Estetiskt Hudläkarcentrum arbetar hudterapeuter och läkare sida vid sida, vilket gör kontakten mellan oss mycket enkel och effektiv.