Mekanisk peeling (dermabrasion)

Med peeling avlägsnar vi döda hudceller från hudytan så att underliggande fräsch hud kan komma fram och ersätta de nyss avlägsnade hudcellerna. Mekanisk peeling, eller dermabrasion som det också kallas, är en enkel peelingmetod som bygger på friktion. Det innebär att man tar hjälp av olika material för att rent mekaniskt ”skrubba” huden. Det kan handla om det mesta från krämer med slipande partiklar till särskilda sliptrissor eller speciella sug/blås-maskiner som varsamt blästrar huden med hjälp av kristaller.

Många gör de enklaste och mest ytliga mekaniska peelingar hemma med hjälp av en enkel borste eller en kräm. Men den som vill få tillgång till någon av de mer avancerade och effektiva behandlingsmetoderna behöver vända sig till en specialiserad och legitimerad behandlare.

För att förklara mekanisk peeling på ett enkelt sätt kan man säga att vi slipar huden slät. Metodiskt slipar vi oss ner, lager för lager, till det djup vi vill nå. Genom att slipa bort döda hudceller stimulerar vi kroppens egen produktion av nya hudceller, som är grundtanken med all sorts peeling. Mekanisk peeling är en mer precis metod, som kan styras mer exakt, än till exempel kemisk peeling.

Behandlingen används bland annat för att reducera, jämna ut och ta bort rynkor, hudbristningar, pigmentförändringar och ojämnheter eller ärrbildningar i huden efter till exempel acne. Samtidigt kan den även bidra till att strama upp huden, då den stimulerar hudens djupare lager och kroppens egen kollagenproduktion. Kollagen är en grupp proteiner som hjälper till att hålla bland annat huden vital, spänstig och mjuk.

En avgörande faktor för hur kraftfullt resultatet av en peeling ska bli är vilket djup man väljer att låta den arbeta på. Mekanisk peeling kan vi utföra på mer eller mindre olika djup, beroende av vad man vill påverka.

De djupaste peelingarna avlägsnar mycket hud, vilket innebär mer smärta och längre konvalescens, men de har å andra sidan möjlighet att åtgärda såväl fler som djupare sorters defekter. Djupa peelingar kan ge både dramatiska och mer långvariga resultat på till exempel hudstruktur och pigmentering.

Vilken väg man väljer beror på det upplevda problemet, hur förutsättningarna ser ut och vilket resultat man vill se. Med peeling är det ju så att ju djupare man väljer att gå, desto större förändringar och mer dramatiska resultat kan man förvänta sig. Men med ökat djup följer också en ökad svårighetsgrad, ökat obehag och större risker.

Oavsett val av ”skrubbmaterial” är mekanisk peeling en väl beprövad peelingteknik och den omfattar två vägar att gå: den ytliga mikrodermabrasionen eller den djupare dermabrasionen.

Mikrodermabrasionen hör till de mest ytliga och skonsamma peelingbehandlingarna. Under en mikrodermabrasion bearbetar vi endast den övre delen av överhuden.

Man gör mikrodermabrasioner för att fräscha upp sin hud. Huden blir mjukare, slätare, får en jämnare hudton och ny lyster när man avlägsnar de ytliga döda hudcellerna. Tilltäppta porer öppnas upp, vilket kan hjälpa den som lider av acne. Behandlingen kan i viss mån även reducera pigmentförändringar och ojämn hudton, grova porer, fina linjer och mycket ytliga rynkor och ärr (efter till exempel acne). En mikrodermabrasion bidrar dessutom till att stimulera kroppens naturliga produktion av ny fräsch hud.

En mild och skonsam behandling som mikrodermabrasion innebär inget behov av konvalescens eller återhämtningstid. Behandlingen brukar upplevas som smärtfri och normalt uppstår inga sår alls i huden, utan det enda som brukar hända är att huden kan rodna lätt och bli lite öm direkt efter behandlingen. Ibland kan man även börja fjälla lite lätt. Det händer dock att man kan behöva slipa något djupare än den översta delen av överhuden, vilket kan leda till små såriga områden.

Det går utmärkt att behandla hela kroppen med mikrodermabrasion, även om det vanligaste valet är att behandla ansikte, hals och/eller dekolletage. Du kan kombinera den med andra behandlingar, till exempel kirurgiskt ansiktslyft, eller använda som förbehandling inför andra behandlingar, som kemisk peeling eller olika laserbehandlingar.

Eftersom behandlingen är ytlig, blir även resultaten ytliga. Ytliga resultat håller inte lika länge som djupare, därför behöver man göra om en ytlig peeling med jämna mellanrum. Trots ytliga resultat är huden mer känslig för sol efter behandling och du bör därför undvika direkt solljus och använda hög solskyddsfaktor (minst SPF 30).

Dermabrasion är en mer djupgående, kraftfull och effektiv mekanisk peeling än mikrodermabrasion. Under en dermabrasion slipar vi oss djupare ner och bearbetar läderhuden (dermis), som är det mellersta hudlagret. Hur djupt vi går beror på vad som ska påverkas. Det går bra att behandla hela, eller delar av, ansiktet med dermabrasion. Djupare hudeffekter kan ibland behöva flera behandlingar.

Att behandlingen kan gå djupt gör att den kan användas till mer än att slipa bort ojämnheter i själva hudytan, bland annat för att reducera eller ta bort fina linjer och rynkor, olika pigmentförändringar, ådernät och mindre kraftigare ärrbildningar (efter till exempel vattkoppor eller acne).

Vid behandling av mindre områden kan ingreppet göras under lokalbedövning, medan man under större behandlingar oftast använder narkos. Om du gör en större behandling bör du räkna med minst en veckas konvalescens. Den första veckan efter en större behandling är den jobbigaste, med svullen och irriterad hud. Vid mindre kraftfulla dermabrasioner är läkningstiden kortare (kan räcka med en eller ett par dagar).

Efter den första tidens tuffare symtom följer en tid med hud som flagar, kliar och ibland smärtar –det är helt normala tecken på den förnyelseprocess som kroppen har startat. Det gäller dock att stå ut utan att peta, klia eller pilla bort de skorpbildningar som ofta bildas efter djupare behandlingar. Skorporna kommer att falla av allteftersom kroppen bildar ny hud underifrån. Det är viktigt att hudens naturliga förnyelseprocess får ha sin gång, onödigt pillande riskerar att förstöra läkprocessen och kan leda till komplikationer som infektioner och ärrbildning. Efterbehandlingen är avgörande för slutresultatet. Om du skulle uppleva problem med smärta så kan läkaren skriva ut smärtstillande tabletter.

Allt eftersom läkningen pågår kommer du att uppleva hur din nya, friska och vitala hud växer fram. Hur lång tid det tar och hur kraftfull skillnaden är beror på hur stort ingreppet varit.

Tänk på att den nya huden är mycket känslig för sol. Efter behandling är det därför viktigt att du undviker solexponering, för att inte drabbas av ojämn pigmentering under läkprocessen. Du bör också undvika fysisk aktivitet under den första tiden, liksom du bör avstå från att raka behandlat område.

Om du är intresserad av dermabrasion finns det även några risker som du bör känna till, till exempel hyperpigmentering (mörka fläckar i huden), hypopigmentering (ljusa fläckar i huden) eller att fräknar kan försvinna.

Nej, alla kan inte behandlas med den här metoden. Även om mekanisk peeling kan vara en mycket skonsam behandling, också för den som har känsligare hud, så kan en friktionsbehandling ibland förvärra förutsättningarna för en välmående hud. Därför bör personer som har till exempel rosacea, viss överkänslighet, fetare problemhy eller anlag för ärr/keloidbildning avstå från behandlingar som bygger på friktion. Eller åtminstone noga rådgöra med läkare före en eventuell behandling. Inte heller personer med mörkare hud bör välja mekanisk peeling, på grund av den ökade risken för pigmentfläckar. Den som har svår acne bör vänta med behandling tills acnen är mindre aggressiv.

Vilken peeling som passar dig bäst kommer vi fram till gemensamt. På Estetiskt Hudläkarcentrum börjar vi alltid med en konsultation, innan vi lägger upp en behandlingsplan. Under konsultationen går vi igenom dina önskemål, behov och förutsättningar. Ibland blir det både besök hos läkare, sköterska och hudterapeut.

En mekanisk peeling kan vara en mycket kraftfull behandling, som kräver stor såväl kunskap som erfarenhet hos behandlaren. Att utifrån förutsättningarna säkerställa mest effektiva och bästa behandling är en av flera viktiga anledningar att alltid vända sig till legitimerade och väl auktoriserade behandlare. På Estetiskt Hudläkarcentrum arbetar hudterapeuter och läkare sida vid sida, vilket gör kontakten mellan oss mycket enkel och effektiv.

När det gäller högteknologisk medicinsk utrustning samarbetar Estetiskt Hudläkarcentrum enbart med etablerade och kända företag som Scanex Medical Systems och Derma Promedical. De tekniska lösningar vi använder är alltid kliniskt testade och väl beprövade – som laser- och IPL-system från företag som Ellipse, Fotona och Solta Medical. Du kan läsa mer om dem och deras produkter på www.scanex.se, www.ellipse.com, www.fotona.com och www.solta.com/home