Kråkfötter och skrattrynkor

Många människor känner sig inte bekväma med de veck, linjer och rynkor som huden utvecklar. Det finns flera skäl till att vi får dem, rynkor uppstår ju inte bara på grund av åldrande. En vanlig orsak till att vi får olika linjer och veck är till exempel vår mimik, hur vi använder våra ansiktsmuskler.

Varje gång vi ler eller visar andra ansiktsuttryck så använder vi våra ansiktsmuskler, vilket skapar tillfälliga rynkor och linjer i ansiktet som bidrar till att visa vad vi känner. Men efter ett tag stannar rynkorna ofta där. Hos vissa människor stannar muskelrelaterade rynkor lättare än hos andra.

Kråkfötter, som minst lika ofta kallas både skrattrynkor och kråksparkar, uppstår till exempel vid sidan av ögat när vi kisar och skrattar. Många människor tycker att kråkfötterna gör att de ser äldre ut än de egentligen är, men idag finns det hjälp att få för den som vill bli av med sina kråkfötter.

Den vanligaste behandlingen för att ta bort eller reducera kråkfötter är med det muskelavslappnande ämnet botulinumtoxin typ A (till exempel Botox), som är mycket effektivt mot just spänningsrelaterade ansiktsrynkor.

En behandling med botulinumtoxin kan hjälpa dig att se både yngre och gladare ut. Oavsett hudfärg, hudtyp, kön, ålder och årstid. Så snart muskeln börjar slappna av och huden slätas ut, så kommer kråkfötterna släppa och du ser mer utvilad och vital ut igen.

För dig som vill bli av med eller reducera anspänningsrynkor som kråkfötter, men som inte kan eller vill genomgå en behandling med botulinumtoxin, finns även laserpeeling, kemisk peeling eller mekanisk peeling (dermabrasion).

Om orsaken till dina rynkor i stället beror på att din hud blivit slappare och mindre elastisk med åldern finns andra effektiva vägar att gå. Några exempel är olika former av ljusbehandlingar, peelingar, injektionsbehandlingar med fillers och behandlingar med mikronålar. Vilken eller vilka som passar dig bäst beror på hur dina problem ser ut och vilka resultat du vill uppnå. Ibland är det en kombination av behandlingar som ger bäst resultat.