Kemisk peeling

Med peeling avlägsnar vi döda hudceller från hudytan så att underliggande fräsch hud kan komma fram och ersätta de nyss avlägsnade hudcellerna. Kemisk peeling är en mångsidig och anpassningsbar peelingmetod, med förutsättningar att skapa naturlig avflagning utifrån de mest skiftande behov.

Behandlingen används bland annat för att reducera, jämna ut och ta bort rynkor, hudbristningar, pigmentförändringar och ojämnheter eller ärrbildningar i huden efter till exempel acne. Samtidigt kan den även bidra till att strama upp huden, då den stimulerar hudens djupare lager och kroppens egen kollagenproduktion. Kollagen är en grupp proteiner som hjälper till att hålla bland annat huden vital, spänstig och mjuk.

Vid kemisk peeling använder vi oss av syror för att skapa en naturlig avflagning av gamla hudceller. Syrorna hjälper hudcellerna att släppa genom att lösa upp det bindemedel som dels fäster cellerna vid varandra dels fäster dem vid hudytan. När de gamla hudcellerna försvinner stimuleras kroppens egen produktion av nya hudceller, vilket ju är grundtanken med all sorts peeling.

En kemisk peeling verkar jämt över hela behandlingsområdet och är mycket anpassningsbar. Vi kan gå hur ytligt och försiktigt fram som helst, för att skapa successiv förbättring, alternativt skapa aggressiva angrepp för rejäl och snabb effekt. Allt beror på vilka syror vi väljer att använda, mängden syra vi applicerar, hur koncentrerad den är och hur länge vi låter allt verka.

Det finns syrasorter och styrkor för alla hudtyper och önskemål, från milda AHA-syror till kraftfull och djupgående fenolsyra. Vilka vi använder beror på vad vi ska uppnå. Kanske vill du bara göra en uppfräschning som ger huden ny lyster? Kanske vill du ta bort mer djupgående skador i huden eller se en mer kraftfull hudföryngringsprocess?

En avgörande faktor för hur kraftfullt och synbart resultatet av en peeling ska bli är vilket djup man väljer att låta den arbeta på. Kemisk peeling kan vi utföra på mer eller mindre olika djup, beroende av vad man vill påverka.

De djupaste peelingarna avlägsnar mycket hud, vilket innebär mer smärta och längre konvalescens, men de har å andra sidan möjlighet att åtgärda såväl fler som djupare sorters defekter. Djupa peelingar kan ge både dramatiska och mer långvariga resultat på till exempel hudstruktur och pigmentering.

Vilken väg man väljer beror på det upplevda problemet, hur förutsättningarna ser ut och vilket resultat man vill se. Med peeling är det ju så att ju djupare man väljer att gå, desto större förändringar och mer dramatiska resultat kan man förvänta sig. Men med ökat djup följer också en ökad svårighetsgrad, ökat obehag och större risker.

Den ytliga kemiska peelingen hör till de mest skonsamma peelingbehandlingarna, då vi endast bearbetar den övre delen av överhuden. Några av de mest kända begreppen inom kemisk peeling är AHA och BHA, som är förkortningar för alfahydroxi- och betahydroxisyror. Inom gruppen AHA hittar vi till exempel äppelsyra, glykolsyra och mjölksyra medan BHA innebär salicylsyra. Både AHA och BHA bearbetar huden mycket ytligt, den största skillnaden mellan dem är att AHA-gruppens syror är vattenlösliga medan BHA är fettlöslig. BHA är därför bra för den som har fet hud och pormaskar – eftersom den fettlösliga syran kan tränga in i porerna och lösa upp talg och gamla hudrester som gärna gömmer sig i igensatta porer.

Man gör ytliga kemiska peelingar för att fräscha upp sin hud. Tilltäppta porer öppnas upp, huden blir mjukare, slätare och får ny lyster när man avlägsnar de ytliga döda hudcellerna. Att öppna upp tilltäppta porer kan också hjälpa den som lider av acne. Behandlingen kan i viss mån även reducera pigmentförändringar och ojämn hudton, grova porer, fina linjer och mycket ytliga ärr (efter till exempel acne). En ytlig kemisk peeling bidrar dessutom till att stimulera kroppens naturliga produktion av ny fräsch hud.

En mild och skonsam behandling som ytlig kemisk peeling innebär inget behov av konvalescens eller återhämtningstid. Behandlingen brukar upplevas som smärtfri (även om det kan sticka lite i huden medan syran verkar) och normalt uppstår inga sår alls i huden, utan det enda som brukar hända är att huden kan rodna lätt och bli lite öm direkt efter behandlingen. Ibland kan man även börja fjälla lite lätt.

Den ytliga formen av kemisk peeling kan användas på hela kroppen, även om det vanligaste valet är att behandla ansikte, hals och/eller dekolletage. Eftersom behandlingen är ytlig, blir även resultaten ytliga. Ytliga resultat håller inte lika länge som djupare, därför behöver man göra om en ytlig peeling med jämna mellanrum. Trots ytliga resultat är huden mer känslig för sol efter behandling och du bör därför undvika direkt solljus och använda hög solskyddsfaktor (minst SPF 30).

Till en medeldjup kemisk peeling använder vi en mycket potent syra som heter triklorättiksyra, TCA, i olika koncentrationer beroende av vad som ska behandlas. För att kunna rikta behandlingen så att den möter dina besvär så exakt och effektivt som möjligt så kombinerar vi ibland även TCA med andra syror.

Du kan göra medeldjup kemisk peeling i ansikte, nacke och/eller på händer. Många väljer att genomgå behandlingen för att jämna ut sin hudton, förbättra hudens struktur och föryngra huden. Behandlingen bidrar till allmän hudförnyelse genom att bland annat stimulera kroppens produktion av såväl nya hudceller som kollagen och elastin.

Under behandlingen kan du uppleva en svidande, stickande och/eller brännande känsla. Om du behöver kan läkaren ge smärtlindring. Efter behandlingen blir huden ofta röd, svullen och kan kännas lite läderartad. Hur mycket varierar lite beroende av styrkan i din kemiska peeling. Huden läker dock snabbt och börjar snart att flaga, för att lämna plats för ny hud. Din nya hud kommer då att ha ett märkbart slätare och fräschare utseende.

Kom ihåg att den nya huden är mycket känslig för sol. Efter behandling är det därför viktigt att du undviker solexponering, för att inte drabbas av ojämn pigmentering under läkprocessen. Du bör också undvika fysisk aktivitet under den första tiden, liksom du bör avstå från att raka behandlat område.

När vi gör en djup kemisk peeling gör vi en peeling som innebär att vi tar bort hela hudytan i det område som vi kommit överens om ska behandlas. Det är en riktigt djupgående, effektiv och kraftfull peeling då vi använder stark fenolsyra för att ta oss ner till och bearbeta läderhuden (dermis), som är det mellersta hudlagret. Med fenolsyran bildar vi en kontrollerad frätskada, som kroppen genast börjar reparera. Hur djupt vi går beror på vad som ska påverkas. En djup kemisk peeling innebär både större obehag och längre återhämtning än mer ytliga peelingar, men den kräver å andra sidan bara en enda behandling för såväl kraftfulla som långvariga resultat.

Att behandlingen kan gå djupt gör att den kan användas till mer än att ta bort ojämnheter i själva hudytan, bland annat för att reducera eller ta bort fina linjer och rynkor, pigmentförändringar, ådernät och vissa typer av ärrbildningar. Behandlingen bidrar också till tydlig hudföryngring. Den nya hud som kroppen skapar i sin omfattande läkprocess har både bättre elasticitet och kvalitet.

Fenolsyra används bara i ansiktet. Vid behandling av mindre områden kan ingreppet göras under lokalbedövning, medan man under större behandlingar oftast använder narkos. Om du gör en större behandling bör du räkna med minst en veckas konvalescens. Den första veckan efter en större behandling är den jobbigaste, med svullen och irriterad hud. Vid mindre kraftfulla behandlingar blir konvalescensen kortare.

Efter den första tidens tuffare symtom följer en tid med hud som flagar och kliar – det är helt normala tecken på den förnyelseprocess som kroppen har startat. Det gäller dock att stå ut utan att peta, klia eller pilla bort de skorpor som ofta bildas efter djupare behandlingar. Skorporna kommer att falla av allteftersom kroppen bildar ny hud underifrån. Det är viktigt att hudens naturliga förnyelseprocess får ha sin gång, onödigt pillande riskerar att förstöra läkprocessen och kan leda till komplikationer som infektioner och ärrbildning. Efterbehandlingen är avgörande för slutresultatet. Om du skulle uppleva problem med smärta så kan läkaren skriva ut smärtstillande tabletter.

Allt eftersom läkningen pågår kommer du att uppleva hur din nya, friska och vitala hud växer fram. Hur lång tid det tar och hur kraftfull skillnaden är beror på hur stort ingreppet varit.

Tänk på att den nya huden är mycket känslig för sol. Efter behandling är det därför viktigt att du undviker solexponering efter behandling, för att inte drabbas av ojämn pigmentering under läkprocessen. Du bör också undvika fysisk aktivitet under den första tiden, liksom du bör avstå från att raka behandlat område.

Om du är intresserad av djup kemisk peeling finns det även några risker som du bör känna till, till exempel hyperpigmentering (mörka fläckar i huden), hypopigmentering (ljusa fläckar i huden) eller att fräknar kan försvinna.

Nej, alla kan inte behandlas med kemisk peeling – framför allt inte de djupare varianterna. Vi behandlar till exempel inte gravida eller ammande. Vi vill inte heller att du använder eller nyligen har använt medicin som Roaccutan eller att du behandlas med cellgifter eller strålning. Personer med anlag för ärr/keloidbildning eller anlag för munsår bör avstå från den här typen av behandling. Inte heller personer med mörkare hud bör välja kemisk peeling, på grund av den ökade risken för pigmentfläckar. Den som har svår acne bör vänta med behandling tills acnen är mindre aggressiv.

Vilken peeling som passar dig bäst kommer vi fram till gemensamt. På Estetiskt hudläkarcentrum börjar vi alltid med en konsultation, innan vi lägger upp en behandlingsplan. Under konsultationen går vi igenom dina önskemål, behov och förutsättningar. Ibland blir det både besök hos läkare, sköterska och hudterapeut.

En kemisk peeling kan vara en mycket kraftfull behandling, som kräver stor såväl kunskap som erfarenhet hos behandlaren. Att utifrån förutsättningarna säkerställa mest effektiva och bästa behandling är en av flera viktiga anledningar att alltid vända sig till legitimerade och väl auktoriserade behandlare. På Estetiskt hudläkarcentrum arbetar hudterapeuter och läkare sida vid sida, vilket gör kontakten mellan oss mycket enkel och effektiv.