IPL Missprydande kärl på benen

När vi talar om IPL och laser talar vi om ljus, men det finns skillnader mellan dem. IPL, som är en vidareutveckling av lasern, är ett så kallat bredspektrigt ljus som består av ljus med flera våglängder. Den smalspektriga lasern består av ljus med bara en våglängd.

Förkortningen IPL står för intensivt pulserande ljus, en teknik som gjort det möjligt att skapa högintensivt ljus med olika våglängder för medicinska och kosmetiska behandlingar av hud.

För att en ljusbehandling ska fungera behöver vi kunna styra ljuset till ett ämne i kroppen som kan absorbera ljuset och omvandla det till värme. Exempel på sådana upptagningsämnen är hemoglobin (det ämne som färgar blodet rött), melanin (pigment) och vatten.

Det är genom att välja och filtrera våglängd, energi och hastighet som vi kan styra ljuset att stimulera och/eller angripa exakt de problem som behöver behandlas. Det kan till exempel handla om att reducera ytliga blodkärl, ta bort pigmentfläckar eller helt enkelt förbättra hudens struktur och kvalitet genom att sätta fart på produktionen av nya hudceller.

En bonus vid ljusbehandling är att den också föryngrar genom att stimulera kroppens egen nyproduktion av kollagen, de proteiner som hjälper till att hålla bland annat huden vital, spänstig och mjuk.

När vi utför själva behandlingen riktar vi korta och koncentrerade ljuspulser mot huden genom ett prisma av glas, som vi för över hudytan. Innan vi påbörjar själva ljusbehandlingen applicerar vi en lätt gel på huden, för att säkerställa bra optisk kontakt mellan hud och prisma. Eftersom även ögat innehåller pigment, precis som huden, får du också skyddsglasögon att ha på dig under behandlingen. Vi vill inte att ljuset ska riskera att påverka ögonen.

Ljusets våglängder är exakt filtrerade för att söka sig till det som ska behandlas – via hemoglobin, melanin eller vatten – där ljuset sedan omvandlas till värme som förstör bindningarna mellan de celler eller kärl som kroppen ska få hjälp att ”städa” bort.

En IPL-behandling går relativt fort, även om det naturligtvis beror på vad som ska behandlas. Du kan räkna med att en behandling tar mellan cirka en kvart och en halvtimme, i enstaka fall kan det ta upp till en timme. Hur många behandlingar du behöver för att nå önskat resultat är omöjligt att säga generellt. Det beror på vad som ska behandlas, hur dina förutsättningar ser ut och hur stor skillnad du vill se. Många känner sig helt nöjda efter en eller två behandlingar. Andra kan behöva eller välja att göra fler.

De flesta beskriver behandlingen som smärtfri, att ljusstötarna känns ungefär som små snärtar av en gummisnodd följt av en känsla av värme. Ungefär som efter en solig sommardag på stranden.

Eftersom IPL-behandlingar bygger på att vissa upptagningsämnen i kroppen absorberar ljuset är det viktigt att undvika solbränna (sol, solarium och brun-utan-sol-produkter) inför behandling. Minst 30 dagar före behandling bör du därför undvika alla former av exponering och eventuell medicinering som kan påverka såväl hudens pigmentering som solkänslighet.

Det brukar inte behövas någon bedövning vid den här typen av behandling. Men om du vet att du är särskilt smärtkänslig kan du någon timme innan behandling ta en eller två värktabletter med paracetamol, som Alvedon eller Panodil (ät ingenting som innehåller acetylsalicylsyra), eller smörja med lokal bedövningskräm som du hittar på apotek.

Medan laserns effekt och precision ger en specifik förmåga att arbeta på djupet, ger IPL helt andra möjligheter att bearbeta hudens ytskikt. Med hjälp av IPL kan vi påverka såväl hudens struktur och färg som hårväxt. Det gör IPL till ett utmärkt behandlingsalternativ för dig som vill ta bort pigmentförändringar för att återfå en jämnare hudton eller för dig som lider av till exempel acne eller rosacea. Några exempel på behandlingsområden är:

  • Fina linjer och ytliga rynkor
  • Blossande kinder
  • Ojämn hudstruktur
  • Acne
  • Rosacea
  • Pigmentförändringar
  • Stora porer
  • Ytliga kärl
  • Viss hårborttagning

Efter ljusbehandlingen kan du bli lite svullen och/eller uppleva viss rodnad i huden. Generellt krävs ingen eftervård, men några tycker att det kan kännas skönt att lägga en sval kompress i ansiktet direkt efter behandlingen.

Eftersom ljuset tas upp av pigment i både hud och hår bör du undvika att exponeras av sol (och annat som kan påverka pigmenten) i minst 30 dagar även efter behandlingen. Använd solskyddsfaktor (minst SPF 30) om du inte kan undvika solexponering.

Nej, alla kan inte behandlas med IPL. Vi behandlar till exempel inte gravida. Vi vill inte heller att du nyligen har påverkat din pigmentering genom att ha solat eller använt brun-utan-sol-produkter, att du använder medicin som gör huden ljuskänslig eller att du äter blodförtunnande mediciner före behandling.

Mest effektiv är behandlingarna på patienter med ljus hud utan solbränna. Då är kontrasten mellan färgen på och upptagningsämnena i huden som störst, vilket gör behandlingen enklare. Mörk hud är, till skillnad från vad många ofta tror, mer känslig för den här typen av ljusbehandlingar än ljus hud. Det beror på att ljuset tas upp av hudens pigment, som omvandlar det till värme. Och eftersom mörk hud innehåller mer pigment än ljus ökar risken för brännskador. En av flera viktiga anledningar att alltid vända sig till legitimerade och väl auktoriserade behandlare.

Det kan också finnas fläckar på huden som inte bör ljusbehandlas. Vid minsta tveksamhet bör läkare alltid undersöka vilken typ av fläck det handlar om. På Estetiskt Hudläkarcentrum arbetar hudterapeuter och läkare sida vid sida, vilket gör kontakten mellan oss mycket enkel och effektiv.

En ljusbehandling med IPL kan fungera som komplement till de flesta andra medicinska och kosmetiska hudbehandlingar. Det som avgör den bästa behandlingsvägen för dig är hur dina besvär, önskemål och förutsättningar ser ut. Ibland föreslår vi kombinationsbehandlingar där vi kombinerar ljusbehandlingen med till exempel kemisk peeling, injektioner eller efterföljande hudvård med aktiva ingredienser.

För dig vars hud inte passar för ljusbehandling finns också andra vägar att välja, ett par exempel är olika former av peeling eller mikronålsbehandling med Dermapen. Vilken eller vilka som passar dig bäst beror på hur dina problem ser ut och vilka resultat du vill uppnå.

När det gäller högteknologisk medicinsk utrustning samarbetar Estetiskt Hudläkarcentrum enbart med etablerade och kända företag som Scanex Medical Systems och Derma Promedical. De tekniska lösningar vi använder är alltid kliniskt testade och väl beprövade – som laser- och IPL-system från företag som Ellipse, Fotona och Solta Medical. Du kan läsa mer om dem och deras produkter på www.scanex.se, www.ellipse.com, www.fotona.com och www.solta.com/home