Injektionsbehandling fillers

När man talar om olika fyllnadsbehandlingar, eller fillers som de brukar kallas, verkar de flesta tänka på behandlingar som gör läppar fylligare. Men fillers är användbart för långt fler än den som vill ha större läppar. Kanske lider du av insjunkna ärr efter till exempel acne? Kanske vill du ge näsan ett rakare intryck? Kanske upplever du att huden på kinderna, tinningarna, händerna eller runt ögonen sjunker undan allt mer? Fillers kan snabbt ge dig en effekt som syns – utan kirurgiska ingrepp med jobbig konvalescens. Med dagens olika fillers kan vi på ett naturligt sätt lika gärna återskapa förlorad volym i ansiktet som att fylla ut linjer, gropar och veck.

När vi blir äldre åldras inte bara huden, även fettet under huden tynar sakta men säkert bort. På läkarspråk säger man att den underliggande fettväven atrofieras. På samma sätt bryts även skelettet i ansiktet ner, vilket leder till att huden får allt mindre att ”hänga upp sig på”. En del besväras av att huden sjunker undan, tycker att de ser äldre eller bistrare ut än de i egentligen är. Andra känner sig obekväma med de veck, linjer och rynkor som gärna tar plats när ”fyllningen” under huden minskar.

Rynkor kan man ju också få av andra skäl än åldrande. En vanlig orsak är till exempel vår mimik. Varje gång vi ler eller visar andra ansiktsuttryck så använder vi våra ansiktsmuskler, vilket skapar tillfälliga rynkor och linjer i ansiktet. Men efter ett tag stannar rynkorna ofta där. Hos vissa människor stannar muskelrelaterade rynkor lättare än hos andra. Den typen av rynkor behandlar man ofta med botulinumtoxin (exempelvis Botox), som inte fyller ut men hjälper muskler att slappna av. Ibland är dock en behandling med en filler ett bättre val. I till exempel pannan, som består av en enda stor platt muskel, kan man behöva behålla hela muskelaktiviteten för att kunna dra upp ögonbryn och ögonlock. Då kan en filler fungera bättre än ett muskelavslappnande preparat. Man kan också kombinera botulinumtoxin och filler.

Med hjälp av fillers kan vi fylla ut linjer och veck, tillföra ny volym och skulptera fram de naturliga former du saknar. Så snart huden fylls upp och slätas ut kommer du att se mer vital ut igen.

Det finns ett flertal olika material att behandla med när man vill bygga upp förlorad volym med hjälp av injektioner, olika egenskaper löser olika problem. Preparaten kan skilja sig från varandra i allt från tjocklek och lyftkapacitet till förmågan att återfukta och hur länge de håller formen innan kroppen hunnit bryta ner dem.

Gemensamt för alla de fillers vi använder är att de är baserade på ämnen som förekommer naturligt i kroppen –två exempel är hyaluronsyra och kalciumhydroxylapatit. De är tillverkade på syntetisk väg men bygger på substanser som kroppen själv kan bryta ner. Ämnena kan till exempel verka genom att binda vätska och/eller stimulera kroppens egen kollagenproduktion.

Hyaluronsyran bygger på ett vattenabsorberande ämne som vi normalt hittar såväl i vår hud som i kroppens leder och i ögonen. Den fungerar lite som en svamp, med en fantastisk förmåga att binda vatten som gör den lika viktig som smörjmedel i lederna som för att återfukta och ge huden volym. Tyvärr minskar kroppens egen produktion och effekten av ämnet ju äldre vi blir. Hyaluronsyra är denvanligaste ingrediensen i fillers. Det är ett anpassningsbart ämne som idag ingår i en rad varumärken och olika produkter med skilda egenskaper, som kan möta de mest skiftande behov.

Tittar vi på kalciumhydroxylapatit så är det en syntetisk variant av ett mineralämne som förekommer naturligt i människans skelett och tänder. I fillerform hjälper den till att effektivt både återskapa volym och stimulera kroppens kollagenproduktion, vilket ger en mer elastisk och jämnare hud. Även kroppens produktion av kollagen minskar med åren.

Exempel på varumärken vi arbetar med:

 • Juvéderm
 • Restylane
 • Belotero
 • Radiesse

En fillerbehandling går snabbt att genomföra, konvalescensen är kort eller obefintlig och du ser omedelbart resultat. Det är idag inte ovanligt att människor väljer att preventivt genomgå en behandling med filler för att förhindra att rynkor som är på väg får chans att uppstå.

Under själva behandlingen injicerar vi små doser fyllnadsmedel med en mycket tunn nål, där vi ska bygga upp ny volym. Vilken typ av filler och hur mycket vi använder beror på vad vi ska uppnå. Ämnet verkar endast lokalt i det lilla område där vi sprutar in det, vilket gör att vi kan rikta behandlingen exakt där den ska verka. När man arbetar med att bygga volym är det oerhört viktigt att anpassa behandlingen efter dina specifika förutsättningar, så att resultatet ser naturligt snyggt ut.

Det går relativt fort att göra en behandling med filler, du kan räkna med att det tar mellan 15 och 45 minuter. Normalt upplever man ingen smärta under behandlingen, men kanske en lätt svidande känsla. Många av dagens fillers innehåller lokalbedövningsmedlet lidocain och vanligtvis behöver vi inte lägga någon annan bedövning. Vid behandling av läppar brukar det dock kunna behövas lite bedövningssalva, eftersom läpparna innehåller så många nerver.

En fillerbehandling är inte permanent, utan behöver upprepas regelbundet om man vill behålla resultatet. Hur länge behandlingen håller beror på vad som behandlats och vilken filler som använts, det kan handla om allt mellan tre månader och upp till så mycket som två år.

Exempel på behandlingsområden:

 • Panna och tinningar
 • Kinder
 • Haka och käklinjer
 • Hals
 • Dekolletag
 • Näsa
 • Mun
 • Hud runt ögon och hängande ögonbryn
 • Händer
 • Ärrkorrigeringar
 • Vissa skevheter i ansikte

Ofta når man det bästa resultatet när man kombinerar en fillerbehandling med till exempel någon form av peeling, IPL eller injektioner med botulinumtoxin (som Botox).

Du behöver ingen sjukskrivning, utan kan leva som vanligt. Den som arbetar brukar oftast kunna gå tillbaka till jobbet direkt efter behandlingen. Den vanligaste biverkningen är att det uppstår ett litet blåmärke eller liten svullnad vid själva platsen för injektionen.

De första dagarna efter behandling är det bra om du kan undvika sol, stark kyla, intensiv träning och bastubad. Om du vill lägga en makeup är det också bra om du kan väntaupp till sex timmar efter behandlingen.

Nej, alla kan inte behandlas med den här metoden. Vi behandlar till exempel inte gravida eller ammande. Vi vill inte heller behandla dig om du är allergisk mot lokalbedövningsmedel, har en benägenhet att bilda ärr (keloider) eller om du äter blodförtunnande medicin. Du ska inte heller ha någon infektion vid det planerade injektionsstället, då väntar vi tills infektionen har lagt sig och genomför behandlingen vid ett senare tillfälle.

På Estetiskt Hudläkarcentrum har vi valt att enbart arbeta med icke-permanenta fillers, som kroppen själv bryter ner på naturlig väg, eftersom vi anser att riskerna är allt för stora med så kallade permanenta fillers. Vid behandling med permanenta fillers är det inte själva fillern som ger det slutgiltiga resultatet, utan kroppens förmåga att bygga ärrvävnad runt det främmande material som sprutas in. Det gör det bland annat mycket svårt att förutse slutgiltiga resultat och kan skapa svårigheter att åtgärda ett eventuellt oönskat resultat. Det är också svårt att veta hur resultatet av en permanent filler kan komma att se ut när kroppen åldras.

Vilken eller vilka behandlingar som passar dig bäst kommer vi fram till gemensamt. På Estetiskt Hudläkarcentrum börjar vi alltid med en konsultation, innan vi lägger upp en behandlingsplan. Under konsultationen går vi igenom dina önskemål, behov och förutsättningar. Ibland blir det besök hos både läkare och hudterapeut.

Behandlingar med fillers kan innebära god hjälp för många människor, men en behandlare som inte har full koll på människans anatomi och vet exakt hur olika preparat bör användas, kan ställa till stor skada. Att hantera det på ett säkert sätt kräver stor såväl kunskap som erfarenhet hos behandlaren. Att utifrån förutsättningarna säkerställa mest effektiva och bästa behandling är en av flera viktiga anledningar att alltid vända sig till legitimerade och väl auktoriserade behandlare. På Estetiskt Hudläkarcentrum är det endast läkare som utför denna typ av behandlingar.