Håravfall

De flesta män drabbas förr eller senare av håravfall, viket är en del av det naturliga åldrandet.

Det finns dock män med en mer ärftlig form av håravfall som drabbas väldigt tidigt, ibland redan i tonåren för att sedan visa sig i 20-25 års åldern.

Manligt håravfall är starkt kopplat till ärftlighet påverkan på hårsäckarna av en  form av testesteron Dihydrotestosteron (DHT).

Testesteron omvandlas naturligt till DHT och det detta hormon som gör att männen når  könsmognad och  att tex kropps och ansiktshår börjar växa. Samma hormon gör dock senare i livet att hårsäckarna krymper, hårstråna blir tunnare och minskar i antal vilket ger ett allt tunnare hår. Det är denna  process som varierar mellan olika män, och hur snabbt det går är starekt kopplat till ärftlighet.

Läkemedel mot håravfall:

I Sverige finns det två godkända läkemedel mot håravfall.

Finesterid är ett receptbelagt läkemedel som bromsar håravfallet genom försvåra bildningen av DHT från Testosteron.

Minoxidil finns att köpa receptfritt och är en lösning som appliceras i hårbotten. Den exakta verkningsmekanismen är inte helt kartlagd, men man tror att pga dess förmåga att vidga blodkärlen får hårfolliklarna med syre och näringsämnen  vilket hämmar håravfallet.  Denna behandling lämpar sig bäst i ett tidigt skede av håravfall då det fungerar sämre på stora områden  efter lång tids håravfall.

PRP är en naturlig behandling mot håravfall. Ett vanligt blodprov tas från armen som sedan centrifugeras  för att separera de röda och vita blodcellerna från den trombocytrika plasman. Det är denna sistnämnda del  som innehåller tillväxtfaktorer och bioaktiva enzymer vilka stimulerar vävnaden i huden samt stimulerar hårväxt. Med tunna nålar  injiceras den  trombocytrika plasman i hårbotten och in i hårfolliklarna för att på ett naturligt sätt stimulera hårväxten.

Det krävs upprepade behandlingar behandlingar av PRP för att uppnå resultat, minst 3 stycken får du räkna med. Exakt hur många behandlingar som  krävs beror dock på hur ditt håravfall ser ut och dina unika förutsättningar. Vi vill därför alltid att du bokar in en konsultation för att diskutera din individuella behandlingsplan.