Estetiska injektionsbehandlingar/fillers

Många människor upplever problem och känner sig inte bekväma med de veck, linjer och rynkor som huden utvecklar. Det finns flera skäl till att vi får dem, rynkor uppstår ju inte bara på grund av åldrande. En vanlig orsak till att vi får olika linjer och veck är till exempel vår mimik, hur vi använder våra ansiktsmuskler. Vårt sätt att uttrycka oss kan skapa allt från arg- och bekymmersrynkor och rynkor i pannan till skrattrynkor och rynkor runt munnen hos rökare.

Varje gång vi ler eller visar andra ansiktsuttryck så använder vi våra ansiktsmuskler, vilket skapar tillfälliga rynkor och linjer i ansiktet som bidrar till att visa vad vi känner. Men efter ett tag stannar rynkorna ofta där. Hos vissa människor stannar muskelrelaterade rynkor lättare än hos andra.

De spänningsrelaterade ansiktsrynkorna kan göra att vi uppfattas som äldre, tröttare eller mer ledsna än vi känner oss. Man kan aldrig hindra uppkomst av rynkor – men idag finns det hjälp att få. Botox är bara ett exempel på preparat som är mycket effektiva mot just anspänningsrynkor, som beror på vår mimik och hur vi använder ansiktsmusklerna.

De flesta som talar om botoxbehandlingar menar behandlingar med det muskelavslappnande ämnet botulinumtoxin typ A, ett toxin som produceras av bakterien Clostridium botulinum och förekommer naturligt i jord och smuts i naturen.

Begrepp som ”botoxa” kommer från varumärket Botox, ett preparat som innehåller botulinumtoxin typ A, men det finns många kända varumärken inom området. Medan just Botox ofta används vid medicinska behandlingar, används till exempel Vistabel oftare vid estetiska behandlingar. Oavsett vilket varumärket är så bygger de på samma verksamma ämne.

En behandling med botulinumtoxin typ A är enkel och riskerna små. Ämnet, som har använts i medicinskt syfte för att behandla överaktiva muskler sedan 1950-talet, är godkänt av Socialstyrelsen och används idag vid fler än hundra olika sorters medicinska behandlingar –från behandlingar av muskelspasmer, migrän och svettningar till skelning, tandgnissling och urinläckage. Att botulinumtoxinet också är mycket effektivt mot vissa typer av rynkor har gjort det till en av världens vanligaste estetiska behandlingar. Det är idag inte ovanligt att människor väljer att preventivt genomgå en behandling med botulinumtoxin för att förhindra att en rynka som är på väg får chans att uppstå.

En behandling med botulinumtoxin kan hjälpa dig att se både yngre och gladare ut. Oavsett hudfärg, hudtyp, kön, ålder och årstid. Så snart muskeln börjar slappna av och huden slätas ut, så kommer du att se mer utvilad och vital ut igen. Vi kan också använda botulinumtoxin för att korrigera asymmetrier i ansiktet, vid till exempel halvsidesförlamning efter en borreliainfektion.

Exempel på estetiska behandlingsområden med botulinumtoxin:

 • Rynkor i pannan
 • Argrynkor (Glabella)
 • Bekymmersrynkor
 • Skratt- och kisrynkor
 • Rynkor runt munnen
 • Rynkor och strama muskler vid käkar och hals
 • Förstorade käkmuskler
 • Näsrynkor
 • Grop i haka
 • Neddragna mungipor
 • Asymmetri i ansiktet

Om du vill göra något åt åldersrynkorna finns andra effektiva vägar att gå. Några exempel är olika former av ljusbehandlingar, peelingar och behandling med mikronålar. Vilken eller vilka som passar dig bäst beror på hur dina problem ser ut och vilka resultat du vill uppnå. Ibland är det en kombination av behandlingar som ger bäst resultat.

En behandling med botulinumtoxin innebär att vi med en mycket tunn nål injicerar små, små doser toxin i de muskler som vi ska påverka. Vi börjar ofta med låg dos för att senare öka vid behov. Ämnet verkar endast lokalt i det lilla område där vi sprutar in det, vilket gör att vi kan rikta behandlingen exakt där den ska verka.

Medlet begränsar de signaler som skickas från nerverna till musklerna. När kommunikationen mellan muskel och nerv minskar eller upphör, då minskar eller försvinner också muskelns möjlighet att dra ihop sig. Det är bara själva signalerna som störs ut, känseln i området påverkas inte.

Efter första injektionen brukar det ta några dagar för medlet att börja verka och effekten ökar sedan successivt i ytterligare ett par veckor innan det når full effekt. En behandling med botulinumtoxin typ A är inte permanent utan behöver upprepas mellan ungefär var tredje till sjätte månad, lite beroende av vad som behandlats. Det är vanligt att behandlingseffekten håller i sig längre för varje behandling, tack vare att behandlingen lär musklerna att själva slappna av.

Det går relativt fort att göra en behandling med botulinumtoxin, du kan räkna med att det tar mellan en kvart och en halvtimme. Normalt upplever man ingen smärta under behandlingen, men kanske en lätt svidande känsla, och vanligtvis lägger vi ingen bedövning. Du behöver ingen sjukskrivning, utan kan leva som vanligt. Den vanligaste biverkningen är att det uppstår ett litet blåmärke eller liten svullnad vid själva platsen för injektionen. Det händer också att personer kan känna av lite huvudvärk efter en behandling, men den som arbetar brukar oftast kunna gå tillbaka till jobbet direkt efter behandlingen.

Efter en behandling ska du undvika att massera det behandlade området, eftersom det kan leda till att toxinet sprider sig till närliggande muskler som inte är tänka att påverkas av behandlingen. Men använd gärna musklerna, det stimulerar bara effekten av behandlingen. De första dagarna efter behandling är det dock bra om du kan undvika intensiv träning och bastubad.

Nej, alla kan inte behandlas med den här metoden. Vi behandlar till exempel inte gravida eller ammande. Vi vill inte heller behandla dig om du lider av vissa muskelsjukdomar eller om du äter blodförtunnande medicin, medel som påverkar muskler och/eller nervsignaler eller vissa typer av antibiotika. Du ska inte heller ha någon infektion vid det planerade injektionsstället, då väntar vi tills infektionen har lagt sig och genomför behandlingen vid ett senare tillfälle.

Vilken eller vilka behandlingar som passar dig bäst kommer vi fram till gemensamt. På Estetiskt Hudläkarcentrum börjar vi alltid med en konsultation, innan vi lägger upp en behandlingsplan. Under konsultationen går vi igenom dina önskemål, behov och förutsättningar. Ibland blir det besök hos både läkare och hudterapeut

Botulinumtoxin kan sedan många år ge effektiv hjälp mot hundratals olika besvär. Men samtidigt som botulinumtoxinet innebär fantastisk hjälp för många människor, så är det också ett potent toxin. Att hantera det på ett säkert sätt kräver stor såväl kunskap som erfarenhet hos behandlaren. Att utifrån förutsättningarna säkerställa mest effektiva och bästa behandling är en av flera viktiga anledningar att alltid vända sig till legitimerade och väl auktoriserade behandlare. På Estetiskt Hudläkarcentrum står det alltid en ansvarig läkare bakom den här typen av behandlingar. Du kan också känna dig trygg med att det enbart är läkare som injicerar toxiner hos oss.