Er-yag laser

Med hjälp av Erbium Yag (som även brukar förkortas Er-Yag eller Er:Yag) kan vi påverka såväl hudens struktur och färg som hårväxt. Vi gör bland annat laserpeelingar, reducerar och tar bort rynkor, hudbristningar, pigmentfläckar och andra godartade hudförändringar. Vi kan också ta bort ärrbildningar efter till exempel acne, vattkoppor eller kirurgiska ingrepp. Det går utmärkt att behandla hela kroppen med laser, även om det vanligaste valet är att behandla ansikte, hals och/eller dekolletage.

Oavsett vilken behandling som görs ger laserbehandlingar också en bonus i form av att de bidrar till att strama upp huden, då värmen som bildas även stimulerar hudens djupare lager och kroppens egen kollagenproduktion. Kollagen är en grupp naturliga proteiner som hjälper till att hålla (bland annat) huden vital, spänstig och mjuk.

Er:Yag är en så kallad smalspektrig laserteknik, vilket innebär att den använder ljus med en enda våglängd (2 940 nm). Tekniken ger koncentrerad effekt och precision – och en specifik förmåga att arbeta på djupet – till skillnad från den bredspektriga lasertekniken (använder ljus med flera våglängder) som i stället har andra möjligheter att bearbeta hudens ytskikt.

Skillnaden mellan de två teknikerna är att den smalspektriga laserns enda ljusvåglängd är exakt inriktad på en specifik uppgift, medan man kan justera den bredspektriga laserns olika våglängder för att möta och lösa olika, men mer ytliga, problem.

Några exempel på behandlingsområden med Er:Yag:
Pigmentförändringar
Ärrbildningar
Fina linjer och rynkor
• Ojämn hudstruktur
Hudföryngring och -uppstramning
Godartade hudförändringar
Hudbristningar

Erbium Yag är en kraftfull laser och vi kan arbeta med den på två sätt: fraktionerat eller abladerande. Skillnaden ligger i hur lasern penetrerar huden. Om vi ska försöka översätta den medicinska termen abladerande eller ablation till vanlig svenska så blir det ungefär ”ta bort” eller ”skala av”. För att försöka tydliggöra ordet fraktionerat kan vi säga ”uppdelad”, vilket i det här fallet innebär att lasern gör mikroskopiska hål i huden. Vid en abladerande behandling tar vi alltså bort hud och hela hudområden, medan vi under den fraktionerande behandling skapar extremt tunna kanaler genom huden (men utan att ta bort hud) för att stimulera ny kollagenbildning.

Ablation kan vara mycket effektivt för dig som är ute efter att ta bort vissa typer av rynkor. För dig som lider av ärrbildningar är den fraktionerade behandlingen normalt ett bättre val.

I grunden går en laserbehandling ut på att omvandla ljusenergi till värmeenergi, för att på så sätt skapa en kontrollerad skada i de vävnader som ska behandlas. För att omvandlingen ska fungera behöver vi kunna styra ljuset till ett ämne i kroppen som kan absorbera ljuset och omvandla det till värme. Exempel på sådana upptagningsämnen är hemoglobin (det ämne som färgar blodet rött), melanin (pigment) och vatten.

Våglängden på ljuset i en Er:Yag-laser är exakt inställt för att söka sig till vatten i det område som ska behandlas. När vattnet tar upp ljuset och omvandlar det till värme förångas den vävnad som kroppen ska få hjälp att ”städa” bort.

En laserbehandling går relativt fort, även om det naturligtvis beror på vad som ska behandlas. Du kan räkna med att en behandling tar cirka en halvtimme, i enstaka fall kan det ta upp till en timme. Hur många behandlingar du behöver för att nå önskat resultat är omöjligt att säga generellt. Det beror på vad som ska behandlas, hur dina förutsättningar ser ut och hur stor skillnad du vill se. Många känner sig helt nöjda efter en eller två behandlingar. Andra kan behöva eller välja att göra fler.

Vid behandling av mindre och ytliga områden behövs normalt ingen bedövning, medan djupare behandlingar ofta kräver lokalbedövning.

Eftersom laserbehandlingar bygger på att vissa upptagningsämnen i kroppen absorberar ljuset är det viktigt att undvika solbränna (sol, solarium och brun-utan-sol-produkter) inför behandling. Minst 30 dagar före behandling bör du därför undvika alla former av exponering och eventuell medicinering som kan påverka såväl hudens pigmentering som solkänslighet.

Vid mer ytliga behandlingar med Er:Yag är du ofta röd och svullen i någon dag. Om du gör en djupare och mer kraftfull behandling bör du dock räkna med minst en veckas konvalescens. Hur lång tid det tar och hur kraftfull skillnaden är beror på hur stort ingreppet varit.

Tänk på att huden är mycket känslig för sol efter behandling, därför är det viktigt att du undviker att exponeras av sol (och annat som kan påverka pigmenten) i minst 30 dagar även efter behandlingen. Använd solskyddsfaktor (minst SPF 30) om du inte kan undvika solexponering.

Nej, alla kan inte behandlas med laser. Vi behandlar till exempel inte gravida. Vi vill inte heller att du nyligen har påverkat din pigmentering genom att ha solat eller använt brun-utan-sol-produkter, att du använder medicin som gör huden ljuskänslig eller att du äter blodförtunnande mediciner före behandling.

Mest effektiv är behandlingarna på patienter med ljus hud utan solbränna. Då är kontrasten mellan färgen på och upptagningsämnena i huden som störst, vilket gör behandlingen enklare. Mörk hud är, till skillnad från vad många ofta tror, mer känslig för den här typen av ljusbehandlingar än ljus hud. Det beror på att ljuset tas upp av hudens pigment, som omvandlar det till värme. Och eftersom mörk hud innehåller mer pigment än ljus ökar risken för brännskador. En av flera viktiga anledningar att alltid vända sig till legitimerade och väl auktoriserade behandlare.

Det kan också finnas fläckar på huden som inte bör ljusbehandlas. Vid minsta tveksamhet bör läkare alltid undersöka vilken typ av fläck det handlar om. På Estetiskt Hudläkarcentrum arbetar hudterapeuter och läkare sida vid sida, vilket gör kontakten mellan oss mycket enkel och effektiv.

På Estetiskt Hudläkarcentrum använder vi Erbium Yag eftersom vi anser att den är mer både skonsam och effektiv än till exempel den så kallade koldioxidlasern. Den ger dessutom kortare konvalescens.

När det gäller högteknologisk medicinsk utrustning samarbetar Estetiskt Hudläkarcentrum enbart med etablerade och kända företag som Scanex Medical Systems och Derma Promedical. De tekniska lösningar vi använder är alltid kliniskt testade och väl beprövade – som laser- och IPL-system från företag som Ellipse, Fotona och Solta Medical. Du kan läsa mer om dem och deras produkter på www.scanex.se, www.ellipse.com, www.fotona.com och www.solta.com/home.