Den lilla kirurgin

Här träffar du alltid en läkare som bedömer dina förändringar först så att det inte rör sig om någon typ av hudtumör.

De flesta människor får med åren förändringar på huden, ofta främst kosmetiskt störande och med en tydlig utväxt. Dessa excideras på lämpligt sätt beroende på typ av förändring. Vid minsta tvekan skickas de alltid in på analys.

Födelsemärken är en ansamling av pigmentceller som vi får i princip hela livet, men främst upp till 30 års åldern. Det viktigaste är att initialt göra en ordentlig bedömning så att det inte finns några tecken på att det utvecklats till en typ av hudtumör-malignt melanom. Vid minsta tveksamhet skickas förändringen in på analys efter den tagits bort. Födelsemärken skär vi alltid bort och syr ihop fint för att få ett så litet och kosmetiskt tilltalande ärr som möjligt.

Förstorade talgkörtlar som ofta framträder i panna, näsa eller på kinderna. Även här är det viktigt med rätt diagnos innan någon behandling utförs. Beroende på storleken och mängden i ansiktet kan dessa tas bort antingen med skalpell (excideras), med laser eller med diatermi.

Uppträder ofta runt ögonen, både på övre och undre ögonlocken, som gula missprydande plack . Det är en deposition av kolesterol i huden, men har ofta ingenting med höga blodfetter att göra. Vi rekommenderar dock kontroll av dina blodfetter initialt för att utesluta detta. Beroende på utbredningen och lokalisationen bedömer vi mest lämpliga behandling. Oftast excideras hela förändringen och huden sys ihop med en mycket tunn tråd. Stygnen tas sedan efter 5-7 dagar.

Mycket vanlig åkomma som uppträder med hudens åldrande. De kan komma väldigt plötsligt och vissa sig som snabbt växandebrunsvarta upphöjda hudförändringar varför många söker och är oroliga för hudcancer. Dessa excideras ofta plant mot huden med en fin skalpell alternativt med en såkallad curette. Inga stygn behövs och huden läker sedan i princip utan ärr.