Clear brilliant

Fräscha upp huden med laser

Känns huden lite trött? Börjar det bli dags att ta itu med tidiga tecken på åldrande? Eller är det bara dags för en uppfräschning?

Clear Brilliant är en fraktionerande och mild laserbehandling som bidrar till att bromsa ålderstecken och fräschar upp huden i ansiktet, inifrån och ut. En bra behandling för dig som vill agera proaktivt och förekomma din huds åldrande. Med ljusbehandlingen stimulerar vi bland annat kroppens naturliga produktion av kollagen i dermis, eller läderhuden som den också kallas, som är hudens mellersta lager. Behandlingen hjälper till att föryngra huden, förminska porer, reparera gamla solskador och jämna ut hudtonen. Huden blir mjuk och får en helt ny lyster. Oavsett hudfärg, hudtyp, kön, ålder och årstid.

Du kommer att känna dig naturligt frisk och fräsch igen.

Det finns många faktorer som kan påverka vår hud och göra den svagare – sol, miljöförhållanden, ålder och livsstil är bara några. Andra faktorer som ibland påverkar människors egna upplevelser av hud kan handla om till exempel storleken på hudens porer, olika sorters rynkor eller om hudtonen är jämn eller ojämn.

Med Clear+Brilliant kan vi hjälpa huden att både se fräschare ut och stärka sig själv igen, bland annat tack vare behandlingens förmåga att stimulera kroppens egen nyproduktion av kollagen. Kollagen är en grupp proteiner som finns naturligt i kroppen och som är nödvändigt för att huden, musklerna och våra leder ska må bra. Tyvärr upphör kroppens naturliga kollagenproduktion rätt tidigt i livet, ofta redan i tjugoårsåldern, vilket i förlängningen leder till ålderstecken som stelhet och rynkor. Clear+Brilliant bidrar också till att strama upp hudens struktur, jämna ut pigment, förminska porer och förbättra ton och lyster.

Den mycket milda ljusbehandlingen, som sker med en särskild laser, fungerar på alla hudtyper enligt Fitzpatricks skala och kan göras oavsett årstid. Att Clear+Brilliant är en så mild laserbehandling beror bland annat på att det är en fraktionerande behandling, vilket innebär att den bearbetar huden punktvis genom att göra små mikroskopiska hål eller kanaler genom huden i stället för att ta bort hela hudområden (som vid abladerande laserbehandlingar). De extremt tunna kanalerna stimulerar ny kollagenbildning.

Under själva behandlingen riktar vi korta och koncentrerade ljuspulser mot huden genom ett prisma av glas, som vi för över hudytan. Innan vi påbörjar själva ljusbehandlingen applicerar vi en lätt gel på huden, för att säkerställa bra optisk kontakt mellan hud och prisma. Eftersom även ögat innehåller pigment, precis som huden, får du också skyddsglasögon att ha på dig under behandlingen. Vi vill inte att ljuset ska riskera att påverka ögonen.

Med hjälp av ljuset värmer vi på ett kontrollerat sätt upp hudens vävnader och kan på så sätt påverka hudens struktur. För att en ljusbehandling ska fungera behöver vi kunna styra ljuset till ett ämne i kroppen som kan absorbera ljuset och omvandla det till värme, exempel på två sådana ämnen är melanin och vatten. Det är genom att välja våglängd på ljuset som vi kan styra exakt vad det ska söka sig till.

Melanin, eller pigment som det också kallas, finns på många ställen i kroppen. I hudsammanhang handlar det dock främst om de pigment som vi förknippar med hud- och hårfärg. Det är mängden melanin som ökar vid solbränna och som färgar huden brun.

En behandling med Clear+Brilliant tar inte mer än en halvtimme och återhämtningstiden är minimal. Du kan göra behandlingen på lunchrasten och gå tillbaka till jobbet direkt efteråt.

Det brukar inte behövas någon bedövning vid den här typen av behandling. Men om du vet att du är särskilt smärtkänslig kan du någon timme innan behandling ta en eller två värktabletter med paracetamol, som Alvedon eller Panodil (ät ingenting som innehåller acetylsalicylsyra), eller smörja med lokal bedövningskräm som du hittar på apotek.

Generellt krävs ingen eftervård, men några tycker att det kan kännas skönt att lägga en sval kompress i ansiktet direkt efter behandlingen eftersom man upplever en lätt svullnad och/eller viss rodnad i huden. Under ett par dagar kan du också känna dig lite känsligare i huden än vanligt. Det är helt normala tecken på den förnyelseprocess som kroppen har startat.

Några dagar efter behandlingen kommer du att uppleva att huden börjar kännas mjukare och se friskare ut, att den blir mer vital.

Nej, alla kan inte behandlas med den här metoden. Vi behandlar till exempel inte gravida. Vi vill inte heller att du äter blodförtunnande mediciner före behandling. Och, även om de är få, så finns även hudåkommor som gör att man inte bör utsätta sin hud för ljusbehandling. En av flera viktiga anledningar att alltid vända sig till legitimerade och väl auktoriserade behandlare. På EHLC arbetar hudterapeuter och läkare sida vid sida, vilket gör kontakten mellan oss mycket enkel och effektiv.

På samma sätt som Clear+Brilliant kan fungera utmärkt som underhåll för att bevara tidigare resultat av till exempel en laserbehandling, kan den fungera som komplement till de flesta andra medicinska och kosmetiska hudbehandlingar (som kemisk peeling eller injektionsbehandlingar).

När det gäller högteknologisk medicinsk utrustning samarbetar Estetiskt Hudläkarcentrum enbart med etablerade och kända företag som Scanex Medical Systems och Derma Promedical. De tekniska lösningar vi använder är alltid kliniskt testade och väl beprövade – som laser- och IPL-system från företag som Ellipse, Fotona och Solta Medical. Du kan läsa mer om dem och deras produkter på www.scanex.se, www.ellipse.com, www.fotona.com och www.solta.com/home.