Bröstförminskning hos män

Att män får bröst som växer och kan påminna om kvinnobröst är långt vanligare än många kanske tror. Få verkar dock våga eller vilja prata om det och många män lider i tysthet, för det här är något som ofta verkar ha kraftigt negativ påverkan på självkänslan och orsaka psykisk stress. Man känner sig generad och försöker dölja så gott det går,skäms för att visa sig utan kläder och avstår helst alla aktiviteter som kräver det. En bröstförminskning kan för många därför lika mycket bidra till att återställa ett mer maskulint utseende som att förbättra kroppsuppfattningen och stärka självkänslan.

När det ena eller båda brösten förstoras hos män på grund av att mängden bröstkörtelvävnad ökar talar vi på läkarspråk om gynekomasti. Om bröstförstoringen i stället beror på att fettmängden ökat kallas det på fackspråk lipomasti eller pseudogynekomasti.

Brösttillväxten är helt ofarligt i sig, men den kan i vissa fall också vara en följd av någon annan bakomliggande sjukdom. Gynekomasti är till exempel relativt vanligt vid giftstruma. Olika knölar, förhårdnader och andra oregelbundna förändringar kan också vara tecken på bröstcancer. Inför en eventuell behandling behöver du först diagnostisera orsaken till brösttillväxten och utesluta att det inte beror på något sjukdomstillstånd.

Det finns flera olika orsaker till att brösten blir förstorade. Man kan till exempel ha genetiska förutsättningar och det är inte ovanligt att gynekomasti uppstår i samband med hormonella förändringar i kroppen, som när man är i puberteten eller senare när man åldras. Övervikt kan också vara en orsak, framför allt om fettöverskottet ligger framför bröstmuskeln. Exempel på andra faktorer kan vara användning av vissa mediciner och dopingpreparat.

Oavsett upplevelse och grad av brösttillväxt finns det idag hjälp att få. Gynekomasti försvinner inte av sig självt, men vi har flera behandlingar att erbjuda dig som vill återta formen på dina bröst. Ibland är en kombination av behandlingar det mest effektiva. Vilken eller vilka behandlingar som är bäst för dig beror på varför bröstet eller brösten blivit förstorade, hur stora de är och vilken förändring du vill se. Behandlingarna skiljer sig om brösttillväxten beror på att mängden bröstkörtelvävnad ökat eller om den beror på ökad fettmängd.

Två exempel på behandlingar är fettsugning och kirurgisk operation. Vid en kirurgisk operation arbetar vi för att återställa en mer ”normalt” manlig bröstform genom att skära bort överflödig bröstkörtelvävnad och hud. Vid en fettsugning minskar vi mängden fettceller i området som ska behandlas. Fettsugning kan vi göra på traditionell väg, med en smal kanyl som är kopplad till en särskild pump, eller med stöd av laser som hjälper till att mjuka upp fettvävnaden. Celler som tagits bort vid en fettsugning återbildas inte.

Efter en behandling är det vanligt att man får en del blåmärken och blir svullen, men du får ett tryckförband i form av en gördel och det lägger sig snart. De första dagarna efter behandlingen bör du vila och ta det lugnt. Därefter kan du börja återgå till ”vardagen”, om den inte innebär ansträngning. Mer krävande aktiviteter bör du undvika i åtminstone en månad. Vid eventuell träning bör du sedan starta med mycket lätt träning och sedan öka successivt, men det är viktigt att du inte börjar inte träna förrän läkprocessen nått rätt stadium.

Eventuella stygn tar vi bort efter en eller ett par veckor. Även om du ganska snart kommer att se tydlig skillnad så får du räkna med att det tar minst ett halvår innan det slutgiltiga resultatet visar sig, exakt hur lång tid det tar beror bland annat på kroppens förmåga att läka och hur stor svullnaden är.

Att operera brösten är idag ett relativt enkelt ingrepp. Själva behandlingen brukar inte ta mer än ungefär en timme och de flesta patienter går hem samma dag.

Vilken eller vilka behandlingar som passar dig bäst kommer vi fram till gemensamt. På Estetiskt hudläkarcentrum börjar vi alltid med en konsultation, innan vi lägger upp en behandlingsplan. Under konsultationen går vi igenom dina önskemål, behov och förutsättningar. Att utifrån förutsättningarna säkerställa mest effektiva och bästa behandling är en av flera viktiga anledningar att alltid vända sig till legitimerade och väl auktoriserade behandlare.