Dubbelhakan/Belkyra

Trött på dubbelhakan? Många som besväras av dubbelhaka säger att de tycker att de ser både tyngre och äldre ut än de i egentligen är, något som ofta påverkar självförtroendet. Det finns flera orsaker till att man får dubbelhaka: Tillståndet kan utvecklas naturligt med åldern, det kan vara ärftligt och det kan uppstå vid viktförändringar.

Om du har försökt bli av med din dubbelhaka vet du att den kan vara i stort sett omöjlig att få bort. Det spelar liksom ingen roll hur väl man än äter och hur mycket man tränar, dubbelhakan sitter där den sitter i alla fall. Den som ändå har bestämt sig för att den extra hakan ska bort har tidigare fått vända sig till kirurgin, för att göra till exempel en fettsugning. Idag finns dock en enklare väg att gå: injektionsbehandlingen Belkyra.

Belkyra är en injektionsbehandling för att ta bort oönskat fett under hakan – och på så sätt få fram den mer markerade hakprofil som gömmer sig där under. Resultatet av behandlingen kan jämställas med en fettsugning, men du slipper oroa dig för eventuell narkos och den längre konvalescens som kirurgiska ingrepp leder till.

Det är ett smart läkemedel som bygger på kroppens egen förmåga att bryta ner fetter med hjälp av gallsyror. Preparatet består av en variant av kroppens egen gallsyra deoxicholsyra, som hjälper oss att bryta ned och absorbera fettet i maten vi äter.

När Belkyra injiceras i området under hakan bryter deoxicholsyran i stället ner fettcellerna där, genom att punktera dem så att de inte längre kan lagra fett. De förstörda fettcellerna försvinner sedan på naturlig väg, då de absorberas av kroppens egna vita blodkroppar.

Behandlingen fungerar bäst för dig som lider av en mindre eller medelstor dubbelhaka, som sitter just under hakan. Belkyra fungerar inte lika bra för den som har jämntjock hals och nacke eller mycket slapp överskottshud, men då finns andra alternativ.

En behandling med Belkyra innebär att vi med en mycket tunn nål systematiskt injicerar små doser deoxicholsyra i det överflödiga fettet under hakan. Ämnet verkar endast lokalt i det lilla område där vi sprutar in det, vilket gör att vi kan rikta behandlingen exakt där den ska verka.

Innan vi påbörjar själva behandlingen märker vi ut behandlingsområdet och säkerställer en jämn dosering, det gör vi med hjälp av en särskild injiceringsmall. Sedan är det dags att spruta in Belkyra.

Det går relativt fort att göra en behandling med Belkyra, du kan räkna med mellan en kvart och en halvtimme. Ett behandlingstillfälle brukar innebära mellan 15 och 25 små stick. Behandlingen känns men normalt upplever man ingen större smärta, snarare en känsla av stickningar och spänningar i huden. Vid behov kan vi lägga en lokal bedövning, men vid den här typen av behandling brukar det vara mer effektivt att i stället kyla ner behandlingsområdet. Om du vet att du är smärtkänslig kan du ta en receptfri smärtstillande tablett inför behandlingen.

Direkt efter avslutad behandling brukar man kunna känna visst obehag i ungefär en kvart och många kan därför tycka att det känns skönt att kyla området en stund även efter behandlingen. Det är helt normalt och beror på att läkemedlet verkar som det ska.

En Belkyrabehandling är individuellt anpassad. Hur kraftfull behandlingen är och hur många behandlingar du behöver beror på dina förutsättningar och önskemål om resultat. Ett vanligt behandlingsförlopp omfattar dock mellan två och fyra behandlingstillfällen, med ungefär sex veckors mellanrum. Vi gör aldrig mer än sex behandlingar.

Det tar några dagar för medlet att börja verka ordentligt och effekten ökar sedan successivt i ytterligare några veckor innan det når full effekt. Slutligt resultat av behandlingen ser du efter ungefär sex veckor.

Resultatet av en Belkyrabehandling är permanent, till skillnad från de flesta andra injektionsbehandlingar. De fettceller du blivit av med kommer inte tillbaka.

Du behöver ingen sjukskrivning, utan kan leva som vanligt. Den som arbetar brukar oftast kunna gå tillbaka till jobbet direkt efter behandlingen.

Efter en behandling med Belkyra blir huden ofta lätt svullen och röd i några dagar. Andra vanliga biverkningar de första dagarna efter behandling är blåmärken, ömhet, klåda och att man tillfälligt tappar viss känsel i behandlingsområdet. Huden kan också kännas lite ”hård” under en period. Det är inget konstigt, utan tecken på att den läkprocess som kroppen har startat också fungerar som den ska. Reaktionerna, som brukar försvinna ganska snart, är oftast störst efter det första behandlingstillfället och brukar minska vid fortsatta behandlingar. Vissa obehag kan du vid behov minska genom att kyla området en stund med hjälp av en is- eller kylpåse.

Nej, alla kan inte behandlas med den här metoden. Vi behandlar till exempel inte gravida eller ammande. Vi vill inte heller behandla dig om du lider av sköldkörtelproblem, struma eller är allergisk mot något av de ämnen som ingår i Belkyra. Du ska inte heller ha någon infektion vid det planerade injektionsstället, då väntar vi tills infektionen har lagt sig och genomför behandlingen vid ett senare tillfälle.

Vilken eller vilka behandlingar som passar dig bäst kommer vi fram till gemensamt. På Estetiskt Hudläkarcentrum börjar vi alltid med en konsultation, innan vi lägger upp en behandlingsplan. Under konsultationen går vi igenom dina önskemål, behov och förutsättningar. Ibland blir det besök hos både läkare och hudterapeut.

 

Belkyra är ett effektivt preparat som rätt använt kan innebära god hjälp för många människor, men som under felaktig användning kan leda till exempelvis vävnadsskador. Att hantera det på ett säkert sätt kräver stor såväl kunskap som erfarenhet hos behandlaren. Att utifrån förutsättningarna säkerställa mest effektiva och bästa behandling är en av flera viktiga anledningar att alltid vända sig till legitimerade och väl auktoriserade behandlare. På Estetiskt Hudläkarcentrum är det endast läkare som utför denna typ av behandlingar.

Resultatet av en Belkyrabehandling är permanent. De fettceller du blivit av med kommer inte tillbaka.

Belkyra behandling