Acne

Många människor drabbas någon gång i livet av mer eller mindre omfattande acne. Även om acne är vanligast i tonåren, så är det en vanlig hudsjukdom som drabbar människor i alla åldrar. Acne beror på att kroppens talgkörtlar producerar en större mängd fett än hårsäckarna behöver för att inte torka ut, samtidigt som talgkörtlarna täppts till, vilket lägger grund för bakterietillväxt som ger finnar. Acne uppstår oftast där talgkörtlarna är störst, i ansiktet eller på bröst och rygg.

Vi har flera behandlingar att erbjuda dig som vill bekämpa din acne. Vid behandling med till exempel IPL kan vi både begränsa talgkörtlarnas produktion av fett och dämpa själva inflammationen rent antibakteriellt. En bonus vid ljusbehandling är att den också stimulerar kroppens egen nyproduktion av kollagen, de proteiner som hjälper till att hålla bland annat huden vital, spänstig och mjuk.

När vi talar om IPL talar vi om ljus. Förkortningen IPL står för intensivt pulserande ljus, en vidareutvecklad laserteknik som gjort det möjligt att skapa högintensivt ljus med olika våglängder för medicinska och kosmetiska behandlingar av hud. Till skillnad från den smalspektriga lasern är IPL ett så kallat bredspektrigt ljus med flera våglängder, vilket ger helt andra möjligheter att bearbeta hudens ytskikt.

Med hjälp av ljuset värmer vi på ett kontrollerat sätt upp hudens vävnader och kan på så sätt påverka såväl hudens struktur och färg som hårväxt. Vilken sorts ljus och vilka våglängder, filtreringar och hastigheter man väljer att använda beror på typ av hud, vad man vill behandla och vilka resultat man vill uppnå. Oavsett sort och våglängd är ljuset mycket koncentrerat och behandlingarna sker under kort tid.

För att en ljusbehandling mot acne ska fungera behöver vi kunna styra ljuset till ett ämne i kroppen som kan absorbera ljuset och omvandla det till värme, exempel på ett sådant upptagningsämne är hemoglobin. Hemoglobin är ett protein i våra röda blodkroppar och innehåller det pigment som färgar blodet rött.

Under själva behandlingen riktar vi korta och koncentrerade ljuspulser mot huden genom ett prisma av glas, som vi för över hudytan. Innan vi påbörjar själva ljusbehandlingen applicerar vi en lätt gel på huden, för att säkerställa bra optisk kontakt mellan hud och prisma. Eftersom även ögat innehåller pigment, precis som huden, får du också skyddsglasögon att ha på dig under behandlingen. Vi vill inte att ljuset ska riskera att påverka ögonen.

Ljusets våglängder är exakt filtrerade för att söka sig till hemoglobinet i de fina blodkärl som förser talgkörtlarna med näring. I hemoglobinet omvandlas ljuset till värme som bland annat förstör proteinet i kärlväggen, vilket minskar blodtillförseln och bromsar produktionen av talg. Värmen bidrar också till att dämpa själva inflammationen, genom att verka antibakteriellt och döda den bakterie (PBA) som ligger till grund för att acne ska bildas.

En acnebehandling går relativt fort, men kräver ofta en serie med behandlingar.

Du kan räkna med att en behandling tar cirka 20 minuter. Hur många behandlingar man behöver för att nå önskat resultat varierar från person till person, men ett vanligt behandlingsförlopp omfattar fyra behandlingar med tre veckors mellanrum. De flesta beskriver behandlingen som smärtfri, att ljusstötarna känns ungefär som små snärtar av en gummisnodd följt av en känsla av värme. Ungefär som efter en solig sommardag på stranden. Vi kombinerar ofta ljusbehandlingen mot acne med receptbelagd medicin, för att få ett så snabbt och säkert resultat som möjligt.

Eftersom IPL-behandlingen bygger på att vissa upptagningsämnen i kroppen absorberar ljuset är det viktigt att undvika solbränna (sol, solarium och brun-utan-sol-produkter) inför behandling.

Minst 30 dagar före behandling bör du därför undvika alla former av exponering och eventuell medicinering som kan påverka såväl hudens pigmentering som solkänslighet. Det brukar inte behövas någon bedövning vid den här typen av behandling.

Men om du vet att du är särskilt smärtkänslig kan du någon timme innan behandling ta en eller två värktabletter med paracetamol, som Alvedon eller Panodil (ät ingenting som innehåller acetylsalicylsyra), eller smörja med lokal bedövningskräm som du hittar på apotek.

Efter själva ljusbehandlingen kan du bli lite svullen och/eller uppleva viss rodnad i huden. Generellt krävs ingen eftervård, men några tycker att det kan kännas skönt att lägga en sval kompress/fuktig trasa i ansiktet direkt efter behandlingen.

Efter behandlingen bör du undvika att exponeras av sol (och annat som kan påverka pigmenten) i minst 30 dagar. Använd solskyddsfaktor (minst SPF 30) om du inte kan undvika solexponering.

Nej, alla kan inte behandlas med den här metoden. Mest effektiv är behandlingarna på personer med aktiv inflammatorisk acne – alltså med röda, värkande, upphöjda finnar. Det är också bra om du inte är solbränd. Då är kontrasten mellan färgen på huden och de fina blodkärlen som störst, vilket gör behandlingen enklare.

Vi behandlar inte gravida. Vi vill inte heller att du nyligen har påverkat din pigmentering genom att ha solat eller använt brun-utan-sol-produkter, att du använder medicin som gör huden ljuskänslig eller att du äter blodförtunnande mediciner före behandling.

Några andra restriktioner vad gäller behandlingsområden eller hudtyp finns nog egentliga inte. Det kan dock vara bra att veta att mörk hud, till skillnad från vad många ofta tror, är mer känslig för den här typen av ljusbehandlingar än ljus hud. Det beror på att ljuset tas upp av hudens pigment, som omvandlar det till värme. Och eftersom mörk hud innehåller mer pigment än ljus ökar risken för brännskador. En av flera viktiga anledningar att alltid vända sig till legitimerade och väl auktoriserade behandlare.

För dig vars hud inte passar för ljusbehandling finns andra vägar att välja, som kemisk peeling. Ytlig kemisk peeling med AHA eller BHA kan till exempel fungera mycket bra vid acne, med både djuprenande och förebyggande effekt. Behandlingarna går också att kombinera. Vid behandling av acneärr erbjuder vi även mikronålsbehandling.

När det gäller högteknologisk medicinsk utrustning samarbetar Estetiskt Hudläkarcentrum enbart med etablerade och kända företag som Scanex Medical Systems och Derma Promedical. De tekniska lösningar vi använder är alltid kliniskt testade och väl beprövade – som laser- och IPL-system från företag som Ellipse, Fotona och Solta Medical. Du kan läsa mer om dem och deras produkter på www.scanex.se, www.ellipse.com, www.fotona.com och www.solta.com/home.

Vilken eller vilka behandlingar som passar dig bäst kommer vi fram till gemensamt. På Estetiskt Hudläkarcentrum börjar vi alltid med en konsultation, innan vi lägger upp en behandlingsplan. Under konsultationen går vi igenom dina önskemål, behov och förutsättningar. Ibland blir det både besök hos läkare, sköterska och hudterapeut.

Att utifrån förutsättningarna säkerställa mest effektiva och bästa behandling är en av flera viktiga anledningar att alltid vända sig till legitimerade och väl auktoriserade behandlare. Här arbetar hudterapeuter och läkare sida vid sida, vilket gör kontakten mellan oss mycket enkel och effektiv.

Före och efter